Ellepték az Amazont a ChatGPT-vel írt könyvek

2023. február 22. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Február közepén több mint kétszáz olyan e-könyvet lehet megvásárolni az Amazonon, amelynek legalább egyik szerzője a ChatGPT, az épp legnépszerűbb intelligens csetbot, de mivel jellemzően sokan be sem vallják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével írták a könyvüket, ez a szám valószínűleg jóval magasabb, írja a Reuters. A könyvek között ott van a „Hogyan írjunk és hozzunk létre tartalmat a ChatGPT használatával” vagy „A házi feladat ereje” című kötet és „Az Univerzum visszhangjai” című versgyűjtemény. Még egy új alműfaj is megjelent az Amazonon: a ChatGPT használatáról szóló könyvek, amelyeket teljes egészében a ChatGPT írt. Nem csoda, a rendszer okos, mi például Orbán Viktor évértékelő beszédét írattuk meg vele, ami sokkal kedvesebbre és udvariasabbra sikerült, mint az eredeti szokott.

A Reuters szerint úgy tűnik, hogy a ChatGPT kész felforgatni a könyvipart, mivel a regényírói ambíciókat dédelgetők és önsegítő guruk, akik gyorsan akarnak pénzt keresni, a szoftverhez fordulnak, és az Amazon Kindle Direct Publishing egyszerűsített kiadófelületen keresztül közzéteszik az „írásukat”. A Youtube-on, a TikTokon és a Redditen több száz oktatóanyag található, amelyek bemutatják, hogyan készíthet bárki ilyen könyvet mindössze néhány óra alatt. A legegyszerűbb témák között szerepelnek a gyors meggazdagodást ígérő tervek, fogyókúrás tanácsok, kódolási tippek és receptkönyvek, illetve nagy kedvence a mesterséges intelligenciának még az illusztrált mesekönyv is.

„Ez egy olyan dolog, ami miatt igazán aggódhatunk, mert ezek a könyvek elárasztják a piacot, és sok szerző el fog esni a munkától” – mondta a Reutersnek Mary Rasenberger, az Authors Guild írócsoport ügyvezető igazgatója. „Átláthatónak kell lennie mind a szerzők, mind a platformok részéről annak, hogyan készülnek ezek a könyvek, különben sok rossz minőségű könyv árasztja el a piacot.”

Az Amazon egyelőre nem írja elő a szerzőknek, hogy kötelezően fel kell tüntetniük, ha mesterséges intelligencia használatával írták a könyvüket. A Reutersnek küldött levelében az Amazon nem tért ki arra, hogy tervezi-e módosítani vagy felülvizsgálni a Kindle áruház irányelveit a mesterséges intelligencia vagy más automatizált íróeszközök használatával kapcsolatban. „Az áruházban található összes könyvnek meg kell felelnie a tartalmi irányelveinknek, beleértve a szellemi tulajdonjogok és az összes többi vonatkozó törvény betartását” – írta Lindsay Hamilton, az Amazon szóvivője egy e-mailben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!