Sajtó

RSS

Most, hogy állítólag „meghalt a sajtó”

„Isten halott. – Nietzsche.”/ „Nietzsche halott. – Isten.” A közismert graffiti passzol a mi esetünkre is, ugyanis Demeter Szilárd, aki végtelen cinizmussal közölte a sajtósokkal halálhírüket, valószínűleg maga is politikai „halott”, sőt, a sajtósokkal ellentétben, ő lehet, már tudja is, csak egyelőre titkolni próbálja.

Demeter Szilárd a Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón: a teljes sajtó halott, csak még nem vették észre

Gulyás Gergely szerint pedig a nyomtatott sajtónak a jelentősége a politikai vélemények meghatározásában rendkívül csekéllyé vált.

Hivatalosan is jelezte az elbocsátásokat a Médiatér tröszt cége: Hargita megyében 251 ember érintett

A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség közlése szerint „egy lapterjesztő cég” válik meg nagyszámú alkalmazottól január elsejétől.

Összeroppant a Fidesz erdélyi sajtóbirodalma, 70 százalékos leépítések lesznek a Médiatér lapjainál

Az Erdélyi Médiatér Egyesület januártól megválik a lapjainál dolgozó újságírók kétharmadától – értesült a Transtelex. A magyar adófizetők pénzéből finanszírozott sajtóholdingot a létrehozása óta kapott 20 millió euróból sem tudta életképessé tenni a menedzsmentje, így a jövő év folyamán akár újabb elbocsátásokra is számítani lehet.

Az Európai Bizottság új tervezete tiltaná, hogy kémprogramokkal figyeljenek meg újságírókat

A rendelkezés válasz lenne a Pegasus-botrányra.

Betiltották az utolsó független újságot Oroszországban

A Novaja Gazeta főszerkesztője szerint politikai gyilkosság történt, a legcsekélyebb jogalap nélkül.

Kereskényi Gábor: „Az a jó, ha egy lap piaci alapon meg tud állni a lábán, ez biztosítja a függetlenségét”

Sajnálkozik szatmárnémeti polgármestere a Szatmári Friss Újság megszűnése miatt, de nem gondolja, hogy bármit is tehetett volna a lapért, aminek egy ideig ő maga is munkatársa volt.

„A politika az, amely előbb elveszi a sajtó szabadságát, majd létében fenyegeti”. Állást foglalt a MÚRE a Szatmári Friss Újság megszűnése kapcsán

Tőlük szokatlan stílusban, meglepően erélyesen fogalmaznak, és a politikum felelősségét firtatják a 33 éves újság megszűnésében.

Megszűnik a Szatmári Friss Újság, Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű nyomtatott napilapja

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Turos Lóránd tulajdonában levő újság dolgozói hétfőn tudták meg, hogy szerdától már nem lesz állásuk.

Orbán Viktor illiberális színháza

Magyarországon látszólag helyükön vannak a hatalom demokratikus díszletei: a kormány hetente ülésezik, van rendszeres kormányzati sajtótájékoztató, lehet kérdezni a Parlamentben – de ezek csak Orbán Viktor illiberális színházának a kellékei. Ebben a videóban bemutatjuk, 2010 óta hogyan szűkült a nyilvánosság és a kritikus sajtó mozgástere, és azt is, hogy néz ki a kormány és a nyilvánosság viszonya Szlovákiában.

Reuters Intézet: A Telex a harmadik legmegbízhatóbbnak tartott sajtóorgánum Magyarországon

Megbízhatóságban csak a HVG és az RTL Klub előzi meg a Telexet.

Ahol a szabad sajtónak vége, út nyílik a háborúhoz

Orbán Viktor és a Fidesz áprilisi választási győzelmét a deformálódott magyar médiakörnyezet további torzulása követheti, amelyben a megmaradt független szerkesztőségek a túlélésért küzdenek, és igyekeznek megőrizni az újságírás eredeti küldetését, ahogy azt demokratikus társadalmakban értelmezik. A Nemzetközi Sajtóintézet publicisztikája a sajtószabadság világnapján.