Irodalom

RSS

Megvannak az idei Látó-nívódíjasok

Harminc év alatt közel 100 alkotó vehette át az elismerést.

Írók és irodalmárok ajánlják friss könyvélményeiket, akár az ideális ajándékra ismerhetünk bennük

André Ferenc, György Alida, Jakab Villő Hanga, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Papp-Zakor Ilka és Serestély Zalán osztotta meg velünk friss olvasmányélményét. Ajánlóik következnek könyvekről, amelyek társaink lehetnek a hosszú téli estéken is.

Garaczi László: A könyvem elég borúlátó, én ennél optimistább vagyok

Szereplőinél kevésbé sötéten látja a világot, bár most kicsit sok megoldandó válsággal szembesül egyszerre az emberiség. Garaczi Lászlót a Weszteg című regényéről kérdeztük a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, ahol a kötet első erdélyi bemutatóját tartották.

Madeleine: így készül a sütemény, amitől utazhatunk az időben

Felidézhet egy falat piskóta már elfelejtett emlékeket? Igen, ráadásul világhírű filozófiai regényfolyamot is elindíthat, amelyről aztán pszichológiai jelenséget neveznek el, hogy végül mi megsüssük és megegyük.

Párbeszédben Hervay Gizellával: egy kötet azoknak, akik olvasáskor nem félnek kockára tenni önmagukat

„A '90-es években születettek körében épp egy olyan viszonyulásmódot tapasztaltam Hervay kapcsán, hogy nagyon is a magánszférában terjedt, működött, olvasódott. Volt, akinek egy Evanescence-dal segített átjutni egy megélt helyzeten, volt, akinek egy Hervay-vers” – mondta el Balázs Imre József társszerkesztő. Korpa Tamás szerint a költővel való párbeszédbe lépésnek az igenlése és delejező volta a mostani 2-3 köteteseknél és a pályakezdőknél is nagyon erős.

Annie Ernaux kapta az irodalmi Nobel-díjat

A díjátadón azt is mondák, hogy nem sikerült még az írót telefonon elérni, hogy értesítsék a díjról.

Akar maga lenni Winnetou?

Édes Néném, az a hír járja, hogy a németek dicső és gazdag országában be akarják tiltani a Winnetou-ról szóló könyvet. Valakinek valamilyen baja támadt a regénnyel, a hőssel, a szerzővel, a mondanivalóval, a narratívával. Nekem pedig szólt valaki, hogy mint ősrégi erdélyi magyar indián, emelném fel tomahókomat vagy békepipámat, szólnék oda már, hogy meg vagytok ti húzatva, édes öcséim?!

Ugron Nóra: Létrehozható egy nem-toxikus világ

Az Orlando Postuman című kötetében Ugron olyan politikai jelentőségű témák érintésével gondolkodik a szerelem és az együttélés természetéről, mint a klímakatasztrófa, az állatok kizsákmányolása, a növényekkel való (hiányzó) kapcsolatunk, a patriarchális viszonyrendszerek, a szellemi elitizmus. Interjúnk a szerzővel.

Kortárs erdélyi irodalmi kvízzel hangolódunk a kolozsvári könyvhétre

15 kortárs erdélyi magyar költő verseiből válogattunk, neked pedig csak annyi a dolgod, hogy tippeld meg, milyen szó vagy részlet hiányzik a szövegből.

„Két világ között ingázom, de mindig hazaérkezem” – költészetnapi beszélgetés Andrei Dósa költővel, műfordítóval

Bár magyar költőnek készült, a román irodalom ünnepelt szerzője lett, és kiderült, hogy prózája is ugyanolyan erős, mint versei. A magyar irodalomról nem mondott le, rendszeresen fordít, nemcsak verseket, hanem regényeket is.

Háborús levél

Attól tartok, édes Néném, hogy jövő ilyenkor az oroszok a Prut vonalán fognak állni, és a munkácsi orosz helyőrség Debrecenbe fog átjárni ebédelni, vagy Nagybányára.