Környezetvédelmi miniszter: A kormánynak finanszíroznia kellene a napelemek akkumulátorait is

2024. augusztus 24. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a Digi24 műsorában azt mondta, hogy szeretné, ha a kormány kifizetné a napelem felhasználói által termelt áram tárolására szolgáló akkumulátorokat is.

Szerinte ez nem oldja meg teljesen azt a problémát, hogy a hálózat túlterhelésekor automatikusan lekapcsolják a felhasználókat. De mindenképpen segíteni fog abban, hogy a fogyasztás energiahatékonyabb legyen, és éjszaka is felhasználhassa azt, amit nappal termel, ami ma tárolóegységek nélkül nem lehetséges.

Az egyeztetéseket követően, Mircea Fechet jövő hétre ígérte, hogy további tájékoztatást nyújt a döntéssel kapcsolatban.

Az új program esetében a kormány már eleve nagyobb támogatást biztosít a napelemek felszerelésére, az eddigi 20 ezer lejes keretet tízezer lejjel bővítették ki, de kötelezővé tették az akkumulátoros rendszerek installálását. Ez jelenleg akár 10 ezer lejes önrészt is jelenthet, az eddigi 3000 lej helyett. A programot ősszel indítanák el a szerelő cégek jelentkezésével. A legtöbb részlet egyelőre tisztázatlan. ű

Az azonban biztos, hogy az eddigi tapasztalatok alapján azok, akik pályázni szeretnének, előbb mindenképp tegyék rendbe a telekkönyvi papírokat, mert az előző években sokakat emiatt vágtak el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!