Akkumulátorok beszerzésére köteleznék a proszumátorokat, akik tiltakoznak ez ellen

2024. július 15. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodott a proszumátorok érdekvédelmi szervezete és arra kérik Klaus Iohannis elnököt, hogy ne hirdesse ki azt a jogszabályt, ami akkumulátorok beszerzésére kötelezné azokat, akik elektromos energiát táplálnak vissza a hálózatba. A Hotnews beszámolója szerint azt kifogásolják, hogy ezek a tárolók sokba kerülnek, illetve azt is nehezményezik, ahogy a törvény azokra is érvényes, akik már rendelkeznek napelemekkel, azaz visszamenő hatályú lenne, ami szerintük jogtalan.

A Képviselőház által megszavazott törvényt, mint állítják, úgy hozták meg, hogy előzetesen nem konzultáltak az érintett felekkel. A jogszabály egyébként előírja, hogy 2027. december 31-ig azoknak a meglévő és jövőbeni proszumereknek, akik áramot akarnak szolgáltatni a hálózatba, tárolóelemekkel is rendelkezniük kell, ellenkező esetben az elosztók korlátozni fogják a tőlük átvett energia mennyiségét.

A jogszabály, pontosabban a módosító indítvány indoklása szerint a nagyszámú proszumer megjelenése, akik mára a két csernavodai reaktorhoz hasonló kapacitást értek el, egyensúlytalanságokat okoz a rendszerben. Erre pedig az egyszerű megoldást az jelentené, hogy további tárolási kapacitást integráljanak a rendszerbe a hálózatba történő ellenőrizetlen energiainjektálások mérséklésére.

Felháborodtak a proszumerek

A Proszumerek Szövetsége petíciót küldött Klaus Iohannis elnöknek, amelyben kéri a törvény visszaküldését a parlamentbe. Azzal érvelnek, hogy a hálózatok fejlesztésének, a beruházásoknak a hiánya okolható a rendszer egyensúlytalanságáért, ezért nem igazságos, hogy a proszumereknek kelljen a saját pénzükből megteremteniük az egyensúlyt. Megjegyzik, egy 10 kW-os akkumulátor több mint 20 000 lejbe kerülhet.

Azt is kifogásolják, hogy nem volt vita a témáról, és hogy sérül a visszamenőleges hatály elve, mivel a jogszabály a már meglévő proszumerekre is vonatkozik, valamint hogy egyes, már telepített berendezések felépítése nem teszi lehetővé az akkumulátorok hozzáadását. Ezenkívül nem egyértelmű, hogy mi a törvényhozók szándéka: eleinte a 10,8 kW-nál nagyobb teljesítményű proszumerekről ír a törvény, de később a szövegben az áll, hogy a 3 kW-nál nagyobb teljesítményűekre ugyanezek a kötelezettségek vonatkoznak.

A proszumerek érdekvédelmi szervezete szerint ez a kötelezettség ütközik a Környezetvédelmi Alap (AFM) Zöld Ház Programjának rendelkezéseivel is, amely tavalyig megtiltotta a hibrid inverterek telepítését, ami lehetővé tette volna a tárolórendszerek beépítését is.

„Ilyen körülmények között elképzelhetetlen, hogy a proszumereket – jelenleg több mint 140 ezret – a berendezések módosítására vagy az inverterek cseréjére kényszerítsenek. Ez a törvény visszamenőleges hatályú, ami ellentétes a megújuló villamosenergia-termelés támogatására irányuló egyéb kormányzati programokkal” – áll a petíciójukban.

Az állam az egyik kezével ad, a másikkal elvesz?

„Nagyon nem örülök ennek a rendeletnek, én is beleesek, telepítettem 2-3 éve napelemeket. Azt hallottam a kollégáktól pletykaszinten, hogy a kicsiket, mint például én, az elején békén hagyják, azokat cseszegetik majd, akik nagy rendszereket telepítettek és mindent árammal oldanak meg, azzal hűtenek, fűtenek, és a többi” – mondta egy napelemeket telepítő cégnél dolgozó alkalmazott. Kérdésemre kifejtette, amikor a saját rendszerére pályázott, a 22 300 lejes összköltségből 20 ezret fedezett az állam, csak a fennmaradó részt kellett a saját pénzéből fizetnie, ami jó üzletnek tűnt. Hozzátette, jelenleg is mindössze 2-3 ezer lejnyi saját forrást kell biztosítaniuk a támogatásra pályázó magánszemélyeknek.

„Múlt hónapban több mint 400 kilowattot termeltem és 110–120-at fogyasztottam el, a többit visszatápláltam a rendszerbe. Egy 18 lejes számlám érkezett és egy 75 lejes mínuszos számla, úgy tudom, ennek az ellenértékét két év múlva kezdték volna el visszafizetni” – magyarázta. Tárolóegység telepítését nem tervezi, mondta, mert úgy véli, neki nem éri meg.

„Az akkumulátor egy baromság. Annak is van egy élettartama, megveszem, aztán 4-5 év múlva megint kihajítok egyre 2 ezer eurót? Az állam az egyik kezével segít, a másikkal meg elvesz? Elvileg azért támogatott 20 ezer lejjel, hogy termeljek és nyomjam vissza a hálózatba a felesleget” – háborgott. Hozzátette, ha ebben a formájában marad a jogszabály, nem akkumulátort vesz, hanem légkondicionálót meg villanybojlert, hogy inkább maga használja fel a fölösleget.

Állami támogatásra lenne szükség

Szerettem volna kikérni Bende Sándor, a Képviselőház Ipari és Szolgáltatási Bizottsága elnökének az álláspontját, azonban nem sikerült elérnem telefonon. A Hotnewsnak viszont nyilatkozott, és elmondta, támogatta a törvényt, leszögezve: a hálózatok kapacitását is figyelembe kell venni, melyekbe túl keveset ruháztak be az elmúlt 25 évben.

Úgy vélte, nem az a cél, hogy a fogyasztók bizniszt csináljanak az áramtermelésből. Gondoskodjanak magukról elsősorban, fogyasszák el, amit megtermelnek, és ezzel elejét lehet venni vitáknak arról, hogy a proszumerek milyen áron adják el az energiát.

„Az lenne a helyes, ha az állam előállna egy finanszírozási programmal a tárolókapacitásokra vonatkozóan, melyek nagyon drágák. Reméljük, hogy az állam előáll egy ilyen programmal, van még három évünk erre” – mondta a képviselő a Hotnewsnak.

Hozzátette, úgy véli, nem történt elegendő beruházás a hálózatokba, ugyanakkor a piac minden szereplőjének, a fogyasztóknak és a forgalmazóknak is felelősséget kell vállalniuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!