Agent Green: Romániának oktatási kvótára van szüksége, nem medvekilövési kvótára

2024. július 10. – 19:13

Agent Green: Romániának oktatási kvótára van szüksége, nem medvekilövési kvótára
Fotó: Christophe Perelle / Biosgarden / Biosphoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány „a trófeavadászat gyorsított eljárással történő legalizálására” akarja felhasználni a Bucsecs-hegységben történt tragédiát, ami egy fiatal nő és egy fiatal medve halálához vezetett – minősítette az Agent Green környezetvédelmi szervezet azt, hogy a kormányfő máris rendkívüli parlamenti ülésszakot javasol a medvék kilövését szabályozó törvény módosítására. Az Agent Green azt is bejelentette, hogy panaszt tesz az Európai Bizottságnál (EB) Románia kormánya ellen a Bucsecs-hegységben történt keddi tragédia miatt. A környezetvédő szervezet úgy fogalmaz, hogy inkább oktatási kvótákra lenne Romániának szüksége, mintsem kilövési kvótákra.

A Facebookon megosztott állásfoglalásában az Agent Green nehezményezi, hogy a kormány és parlament máris munkához látott egy olyan eset alapján, amelynek a körülményeit szerintük „eltitkolták a nyilvánosság előtt”. Egyébként a rendőrségi vizsgálat jelenleg is zajlik az ügyben.

A szervezet felemelgeti Tánczos Barna korábbi törvénytervezetét, amellyel kizárná a Román Akadémiát a medvék kilövési kvótájának a meghatározásából. Az Agent Green szerint az említett törvény „a kormány és a parlament tudományos csődjét jelzi”.

Majd nagyon vehemensen fogalmazva azt írják, hogy „2018 óta az összes megölt ember és medve vére valójában a környezetvédelmi miniszterek kezén szárad”. Emlékeztetnek, hogy abban az évben fogadták el a Nemzeti Medve Akciótervet, amit végrehajtva olyan helyzetbe hozhatták volna Romániát, hogy a medvék és az emberek együttélése nagymértékben javult volna, és „a tragédiák száma csökkent volna, vagy akár a múlté lehetne”.

„Semmit nem alkalmaztak, csak a pánikot. A tömeges pánikot. A medvék élőhelye továbbra is leromlott. A medvék élőhelyének szomszédságában található gazdaságok védtelenek. A turisták tudatlanok. A hatóságok nem rendelkeznek megfelelő felszereltséggel, és nincsenek kiképezve” – nyomatékosították. A szervezet azt is bejelentette, hogy panaszt tesz a kormány ellen az EB-nél „az elkövetett gyilkosságok miatt”. Azt állítják, hogy minden lehetséges jogi lépést megtesznek annak érdekében, hogy a „trófeavadászoknak elmenjen a kedve”.

Közleményükben a szervezet képviselői arra kérik a hatóságokat, hogy „ne titkolják el az igazságot” az esettel kapcsolatban. „A medvét nem kilőni, hanem elkábítani és megvizsgálni kellett volna. Ha pedig lelőtték, miért nem boncolták fel, hogy megállapítsák, mi lehetett az oka az agresszív viselkedésének, amit más turisták is jeleztek az utóbbi időben” – áll a közleményben. A Prahova Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) egyébként korábban azt közölte, hogy meg fogják vizsgálni, hogy veszett volt-e az állat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!