Greenpeace: Hatalmas klímakárokat okoznak a Neptun Deep kitermeléssel néhány évnyi profitért

Legfontosabb

2024. május 28. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Greenpeace azonnali leállítását követeli a Neptun Deep gázmező kitermelésének a Fekete-tengerben, mivel ez veszélyezteti a tengeri biodiverzitást és súlyosbítja a klímaválságot. Az OMV éves közgyűlésén a Greenpeace aktivistái felhívták a figyelmet a fosszilis gázkitermelés végzetes következményeire egy hatméteres fúrótoronnyal, amelyet Bécsben, a Karlsplatzon helyeztek el, írja a Spotmedia az Agerpresre hivatkozva.

A „Ne pusztítsák el a Fekete-tengert” jelszóval az ökológusok kritizálják az OMV nyereségorientált fosszilis tüzelőanyag expanzióját, amely rendkívül káros a klímára és a biodiverzitásra. A Greenpeace szerint a Neptun Deep az EU legnagyobb tervezett fosszilis gázprojektje, amely ellentétes minden klímavédelmi erőfeszítéssel. Az OMV hatalmas klímakárokat fog okozni néhány évnyi profitért, amit végül mindannyiunknak meg kell fizetnünk.

A környezetvédelmi hatástanulmányok szerint a kitermelés 2047-ig több mint 200 millió tonna üvegházhatású gázt termel majd, ami nagyjából egyenlő Románia háromévi kibocsátásával. A projekt 20 éve alatt vegyi anyagokkal szennyezett vizet fognak a tengerbe ereszteni, ami veszélyezteti a már amúgy is fenyegetett fekete-tengeri delfineket. A projekt fokozza a már meglévő nyomást a Fekete-tenger ökoszisztémájára, amelyet már amúgy is sújt a háború, a tengeri aknák és a műanyag szennyezés.

Ezek a hatások összességében súlyosan veszélyeztetik a tengeri biodiverzitást és hozzájárulnak a globális klímaválság súlyosbodásához. Az OMV tervei az OECD irányelveit is megsértik a felelős üzleti gyakorlatokat illetően, és a Greenpeace panaszt tett az OECD-nél.

A Greenpeace Románia pert indított az OMV Petrom és a Romgaz cégek, valamint a helyi önkormányzatok ellen a jóváhagyási folyamatok szabálytalanságai és az átláthatóság hiánya miatt. Emellett petíciót indítottak a Fekete-tenger védelmére és a Neptun Deep projekt leállítására.

Az OMV Petrom és a Romgaz 2023 júniusában jelentette be a végleges döntést arra vonatkozóan, hogy kitermelik a Neptun Deep földgázmezőt, amivel Románia az Európai Unió legnagyobb földgáztermelőjévé válna. A rendkívüli nyersanyagtartalékot több mint tíz éve fedezték fel, és kitermeléséhez 10 kutat, 3 tenger alatti termelési rendszert és a hozzájuk kapcsolódó gyűjtővezeték-hálózatot, egy tengeri platformot, a Tuzlába vezető fő gázvezetéket és egy gázmérő állomást kell kiépíteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!