20 milliárd eurós bevételre számíthat Románia a Neptun Deep földgázmező tartalékainak értékesítéséből származó adókból

2023. június 23. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal ezelőtt jelentették be, hogy az OMV Petrom és a Romgaz véglegesen döntött a Neptun Deep földgázmező tartalékának kitermeléséről. A bejelentés után a kormánypalotában tartott ünnepségen az OMV Petrom és a Romgaz képviselői, illetve az új miniszterelnök, Marcel Ciolacu is üdvözölték a Fekete-tengeri végleges beruházási döntést.

Az ünnepélyes pillanattól meghatódott miniszterelnök azzal indított, hogy „Románia a tettektől a szavak irányába halad”. Az összezavarodott Ciolacu nyilván átérezte a nagy jelentőségű momentumot, hisz ezzel a lépéssel Románia az Európai Unió legnagyobb földgáztermelőjévé válik, és 2027-től képes ellátni az országos igényt is ebből a forrásból.

A fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező ügye egy ideig rendkívül vontatottan haladt eddig előre. Most viszont a Romániához tartozó gázmező koncessziós jogait tulajdonló cégek nagy lépést tettek: az OMV Petrom és a Romgaz bemutatta a Neptun Deep projektet a kormánytisztviselőknek. A bemutatón elhangzott, hogy a tenger alatti berendezéseket és a többi létesítményt a következő négy évben telepítik.

Amint már kezdetben megírtuk a Transtelexen, több mint tíz évvel ezelőtt fedezték fel ezt a rendkívüli tartalékot, de akkor még törvényi kerete sem létezett az országnak arra, hogy milyen módon lehet a kitermelést elkezdeni.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormánypalotában tartott közös sajtótájékoztatón üdvözli a Neptun Deep projektet – Fotó: Románia Kormánya
Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormánypalotában tartott közös sajtótájékoztatón üdvözli a Neptun Deep projektet – Fotó: Románia Kormánya

A Digi 24 beszámolója szerint a Neptun Deep peremén két mező található: a Domino és Pelican Sud. A két földgázmezőben lévő tartalékot kezdetben 80 milliárd köbméter körülire saccolták, úgy tűnik azonban, még ennél is nagyobb lehet a mennyiség. Románia évente 11 milliárd köbmétert használ el, tehát a jelenlegi energetikai kontextusban regionális léptékben is jelentős mennyiségű energiaforrásnak számít a kitermelésre váró nyersanyag.

A két földgázmező kitermeléséhet szükséges infrastruktúra 10 kutat, 3 tenger alatti termelési rendszert és a hozzájuk kapcsolódó gyűjtővezeték-hálózatot, egy tengeri platformot, a Tuzlába vezető fő gázvezetéket és egy gázmérő állomást foglal magába.

Az első mező, a Domino170 km-re van a parttól, 1 km mélységben. Mindkét mezőhöz lesznek fúróközpontok rendelve, amelyek egy lenyűgözően nagy közös platformhoz kapcsolódnak.

A platform magassága több mint 200 méter lesz, saját energiát termel, és nem lesz személyzete. A gázt a partra szállító csővezeték mentén optikai kábel vezet majd a platform távvezérlésére.

A tengerből a csővezeték a tengerpart alatt fut majd egy 1 km-es távolságra létrehozott állomásig, ahonnan a gázt az országos rendszerbe vezetik.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója az eseményen elmondta, hogy „2027 az az év, amikorra az első gázmennyiségeket várjuk, és idővel Románia az Európai Unió legnagyobb földgáztermelőjévé válik. A becsült termelés körülbelül 30-szorosa a 4,3 millió háztartás éves igényének”.

Răzvan Popescu, a Romgaz vezérigazgatója hozzászólásában kiemelte, hogy a két mezőbe történő beruházásról szóló végleges döntés történelmi jelentőségű, amely tagadhatatlan előnyökkel jár Románia energiabiztonsága és függetlensége szempontjából. „A Neptun Deep stratégiai fontosságú projekt mind Románia, mind a régió számára”- mondta.

Az OMV Petrom és a Romgaz 4 milliárd eurót fektet be a következő években, hogy kiépítse a bemutatott rendszert.

Becslések szerint a Neptun Deepből származó bevételek 65%-a, azaz több mint 20 milliárd euró az adókon keresztül a román államhoz kerül.

Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke a kezdeti baki után végül kivágta magát és kijelentette, hogy Romániában megvan a tapasztalat és a szakértelem ahhoz, hogy az EU legfontosabb földgáztermelőjévé váljon az ország, és ez szerinte „valódi és folyamatos nemzeti büszkeséget kell, hogy jelentsen”.

Több mint 10 év telt el az első mélytengeri felfedezések óta, több sikertelen próbálkozással, valamint a törvényhozás és a közpolitika vitáival. De ezeknek a lelőhelyeknek a kiaknázásával Románia számos előnyt élvezhetne, beleértve az árat is, bár ezt európai szinten döntik el.

Radu Dudău energetikai szakértő véleményezte a Pro Tv számára a kitermelés melletti elköteleződés jelentőségét, és elmondta: „A nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló gáz nagyobb ellátást jelent, amihez nem kell hozzáadni a máshonnan való importálással járó költségeket. Tehát ez az alacsony árkomponens nemcsak stabilan alacsonyabban tarthatja a gázárakat Romániában, de megakadályozhatja a hirtelen ingadozásokat is a a gáz piaci árát tekintve.”

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat. A kitermelés tehát leghamarabb 2027-ben indulhat be, most pedig elkezdődik a 4 milliárd eurós beruházás. A Neptun Deep mező történetéről itt írtunk részletes cikket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!