Pert indít a Greenpeace a fekete-tengeri földgázkitermelés engedélyezése miatt

2024. február 7. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróságon támadja meg a Neptun Deep fekete-tengeri földgázmező kitermelését lehetővé tevő engedélyeket, jelentette be szerdán a Greenpeace környezetvédelmi szervezet.

A Greenpeace szerint súlyos szabálytalanságok történtek a projekt megvalósítására kidolgozott Övezeti Területrendezési Terv (PUZ) elfogadási folyamatában, ezért a döntéshozó hatóságokat és a projektet lebonyolító OMV Petrom és Romgaz vállalatokat is beperelik, írta a szervezet közleménye alapján az Agerpres.

„A fekete-tengeri projektre vonatkozó infrastrukturális engedélyt anélkül adták ki, hogy a kockázatok megfelelő felmérése érdekében alapvető fontosságú tanulmányokat végeztek volna. A Konstanca megyei Környezetvédelmi Ügynökség a megfelelő környezeti hatásvizsgálati tanulmány, a lakosság egészségére, a víztestekre és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásokra vonatkozó tanulmányok, valamint a nemzeti, uniós és nemzetközi előírásoknak megfelelő határokon átnyúló hatásvizsgálat nélkül adta meg a környezetvédelmi engedélyt” – jelentette ki a Greenpeace.

A szervezet szerint a Neptun Deep projekt veszélyeztetheti a fekete-tengeri élővilágot és a felerősítheti a klímaváltozás hatásait is, és ha ezeket a kockázatokat nem mérik fel helyesen, visszafordíthatatlanul sérülhet az élővilág.

A határokon átnyúló hatásvizsgálat már a tervezés első szakaszában szükséges lett volna, és mivel ez nem készült el, a projektre kiadott környezetvédelmi engedély nem legális, állítják a Greenpeace ügyvédei.

Az OMV Petrom és a Romgaz 2023 júniusában jelentette be a végleges döntést arra vonatkozóan, hogy kitermelik a Neptun Deep földgázmezőt, amivel Románia az Európai Unió legnagyobb földgáztermelőjévé válna. A rendkívüli nyersanyagtartalékot több mint tíz éve fedezték fel, és kitermeléséhez 10 kutat, 3 tenger alatti termelési rendszert és a hozzájuk kapcsolódó gyűjtővezeték-hálózatot, egy tengeri platformot, a Tuzlába vezető fő gázvezetéket és egy gázmérő állomást kell kiépíteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!