Pert indít a Greenpeace a fekete-tengeri földgázkitermelés engedélyezése miatt

2024. február 7. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróságon támadja meg a Neptun Deep fekete-tengeri földgázmező kitermelését lehetővé tevő engedélyeket, jelentette be szerdán a Greenpeace környezetvédelmi szervezet.

A Greenpeace szerint súlyos szabálytalanságok történtek a projekt megvalósítására kidolgozott Övezeti Területrendezési Terv (PUZ) elfogadási folyamatában, ezért a döntéshozó hatóságokat és a projektet lebonyolító OMV Petrom és Romgaz vállalatokat is beperelik, írta a szervezet közleménye alapján az Agerpres.

„A fekete-tengeri projektre vonatkozó infrastrukturális engedélyt anélkül adták ki, hogy a kockázatok megfelelő felmérése érdekében alapvető fontosságú tanulmányokat végeztek volna. A Konstanca megyei Környezetvédelmi Ügynökség a megfelelő környezeti hatásvizsgálati tanulmány, a lakosság egészségére, a víztestekre és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásokra vonatkozó tanulmányok, valamint a nemzeti, uniós és nemzetközi előírásoknak megfelelő határokon átnyúló hatásvizsgálat nélkül adta meg a környezetvédelmi engedélyt” – jelentette ki a Greenpeace.

A szervezet szerint a Neptun Deep projekt veszélyeztetheti a fekete-tengeri élővilágot és a felerősítheti a klímaváltozás hatásait is, és ha ezeket a kockázatokat nem mérik fel helyesen, visszafordíthatatlanul sérülhet az élővilág.

A határokon átnyúló hatásvizsgálat már a tervezés első szakaszában szükséges lett volna, és mivel ez nem készült el, a projektre kiadott környezetvédelmi engedély nem legális, állítják a Greenpeace ügyvédei.

Az OMV Petrom és a Romgaz 2023 júniusában jelentette be a végleges döntést arra vonatkozóan, hogy kitermelik a Neptun Deep földgázmezőt, amivel Románia az Európai Unió legnagyobb földgáztermelőjévé válna. A rendkívüli nyersanyagtartalékot több mint tíz éve fedezték fel, és kitermeléséhez 10 kutat, 3 tenger alatti termelési rendszert és a hozzájuk kapcsolódó gyűjtővezeték-hálózatot, egy tengeri platformot, a Tuzlába vezető fő gázvezetéket és egy gázmérő állomást kell kiépíteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!