Érkeznek a gólyák Erdélybe: a sáromberki webkamera rögzítette az első vándor leszállását

2024. március 9. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

A szokatlanul enyhe időjárásmiatt máris megérkeztek az első gólyák Erdélybe. Kolozs, Maros és Temes megyében is vannak „híres” gólyafészkek, amelyeket már évek óta követnek a madárrajongók. Mivel a korai tavaszi meleg miatt esedékessé vált, hogy hamarabb érkeznek az első vendégek, a madarászok el is indították a webkamerákat, hogy nehogy lemaradjunk az érkezés pillanatáról. A Milvus Egyesület március 4-én közölte Facebook-oldalán, hogy a 2-es fészek webkamerája működik. Nos, alig telt el pár nap, rá is repült az első gólya, és nekilátott a fészekigazításnak.

„Most kapcsoltuk be a sáromberki 2-es gólyakamerát, és már tegnap, március 7-én egy korán érkező gólya látogatott el hozzánk. Köszönjük lelkes gólyabarát nézőinknek, akik jelentették ezt az örvendetes eseményt!” – olvasható a Milvus Csoport Facebook-bejegyzésében.


A Kolozsvár melletti magyarfenesi gólyafészek élő közvetítését is aktiválták már, és várják a közkedvelt gólyapár, Leske és Miska érkezését. 1998 óta lakják gólyák ezt a fészket, a kamera 2017. március 23-ától kezdődően közvetíti Leske és Miska, illetve a kisgólyák életét. Ott egyelőre még nincs mozgás, de valószínű pár nap, és elkezdődik a fészekrendezés.

A Transtelexen nemrég írtunk arról, hogy mennyire fontos a gólyák számára, hogy visszaérkezéskor megtalálják fészküket. Februárban járta be a sajtót a hír, hogy miniszteri rendelettel költöztetnek el egy fészket a máramarosi Szerfalván. Érthetetlen volt, miért zavarja annyira a fészek alatti udvar lakóit a gólyacsalád, hogy meg sem álltak a minisztériumig, és engedélyt szereztek arra, hogy odébb tegyék a fészket.

A szóban forgó rendelet egyébként azt írja elő, hogy maximum 100 méterre szabad elköltöztetni a reklamált fészket, illetve hogy ennek a költési szezon kezdete, azaz március 25. előtt kell megtörténnie. Szabó D. Zoltán biológus szerint, aki évek óta foglalkozik fészekállványok kihelyezésével és gólyák gyűrűzésével, rossz precedenst teremt ez a döntés, mert a gólyák nagyon helyspecifikusak, és ragaszkodnak előző fészkelőhelyükhöz.

Hozzátette, az együttélésre jó példák vannak Spanyolországban és Portugáliában, ahol százával fészkelnek a gólyák a városokban, még sincs probléma. Egyszerűen felseprik a piszkot, és nem problémáznak ezen az emberek.

„Szerencsére a legtöbb romániai faluban szeretik a gólyákat, próbálják empatikusan kezelni a problémákat. Nagyon nem tudom megérteni, hogy képesek egyesek a minisztériumig elmenni azért, hogy elűzzék őket. Én fizetnék azért, hogy legyen a házamon gólyafészek” – mondta Szabó D. Zoltán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!