Miniszteri rendelettel költöztetnek el egy gólyafészket egy máramarosi faluban

Legfontosabb

2024. február 19. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Máramaros megyei Szerfalvára évek óta visszajárnak fészkeikre a gólyák. A falubéliek megszokták, hogy ezek a madarak minden tavasszal, március végén megjelennek, rendbe teszik fészkeiket és elkezdik a tavaszi-nyári tevékenységet: tojnak, kotlanak, fiókákat nevelnek. Ez mindenkinek öröm, különösen a gyerekeknek. Idén azonban kérdéses, hogy mindegyik gólya megtalálja-e a fészkét a máramarosi faluban, ugyanis a Fő utca 133. szám alatti gólyafészket áthelyezik, mégpedig a környezetvédelmi miniszter rendelete alapján, amely a minap jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A Digi 24-nek felkeltette az érdeklődését, hogy egy gólyafészek áthelyezésére miért van szükség miniszteri rendeletre, illetve mit véthetett a szerfalvi gólyacsalád, hogy a környezetvédelmi tárcáig meg sem álltak azok a máramarosi lakosok, akiknek fontos volt a gólyafészek áthelyezése.

A kiadott rendelet szerint 2024. március 25-e az a határidő, ameddig a Máramaros megyei Szerfaván található gólyafészekhez hozzá lehet nyúlni áthelyezés céljából. A hírportál megkereste Simion Pop polgármestert, hogy megkérdezze, miről van szó, de a községvezető sem tudott semmit a gólyafészek áthelyezéséről: „Furcsa... A fészek évek óta ott van, nem tudom, miért kell áthelyezni.” Az elöljáró egyébként megígérte, hogy utánajár a gólyaügynek, és kiderítette, hogy a 133. szám alatti lakók nehezményezik, hogy a villanypóznájukon fészkelő gólyacsalád a szó szoros értelmében kígyót-békát hord az udvarukra. A kérést benyújtó lakos ezzel is érvelt: „rengeteg piszkot, döglött kígyót és állati maradványokat hoznak és raknak le, amelyek a háztartásba esnek és kellemetlenséget okoznak”.

A szerfalvi gólyafészek – Fotó: Google Térkép
A szerfalvi gólyafészek – Fotó: Google Térkép

A román jogba is átültetett uniós védettségi szabályok biztosítják a gólya és 270 másik madár szigorú védettségét, így tilos az emberi beavatkozás ezeknek a fajoknak az élőhelyén. Természetesen kivételekkel. Létezik ugyanis egy 2007-es sürgősségi rendelet, amely a Román Akadémia véleményének kikérésével lehetőséget biztosít különleges beavatkozásokra. A szabályzatban azt is tisztázzák, hogy mikor vehető igénybe ez: „ha a védett állat veszélyezteti az állampolgárok épségét vagy anyagi javait”.

Kérdés, hogy a fészek áthelyezése hogyan fogja érinteni a gólyacsaládot. Mindenesetre a miniszteri rendelet értelmében az eredeti helytől legfeljebb száz méternyi távolságra költöztethetik el. A gólyafészek áthelyezését – áll a rendeletben is – szakképzett műszaki személyzettel, a Máramarosi Környezetvédelmi Ügynökség képviselőjének jelenlétében kell elvégezni, és a kérelmezőnek jelentést kell benyújtania a megyei környezetvédelmi ügynökséghez a kapott derogáció alapján végrehajtott intézkedésről. Egyesek aggódnak, hogy mi lesz, ha jön a gólya, és nem találja meg a fészkét, tudni fogja-e, hogy a közelben kell keresnie. Erre egyelőre nincs válasz.

Romániában több mint 13 000 fészket és több mint 80 000 gólyát tartanak nyilván a póznákon lévő fészkek számolása alapján. A Román Madártani Társaság szakemberei valahol 5000 és 6000 fészkelő párra becsülik a populációt, amely egyébként növekvő tendenciát mutat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!