Már a felhőkből is mikroműanyag eső hull reánk, fedezték fel a japán kutatók

2023. szeptember 9. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Japán kutatók által végzett szabadtéri megfigyelések során első alkalommal derült ki, hogy a mikroműanyagok, amelyeknek az óceáni ökoszisztémákra gyakorolt hatása aggodalomra ad okot, a felhőkben is léteznek. A csoport folytatja a kutatásokat, hogy tovább vizsgálja a részleteket, mivel a felhőkben lévő mikroműanyagok hatással lehetnek az éghajlatra és károsak lehetnek az emberi szervezetre.

A Waseda Egyetem professzora, Hiroshi Okochi és mások által vezetett kutatócsoport 44 vízmintát vizsgált meg, amelyeket a Fudzsi-hegy csúcsán és lábánál, valamint a Yokohamától nyugatra fekvő Tanzawa-Oyama-hegy csúcsa körüli felhőkből nyertek. A minták elemzése során a csoport összesen 70 mikroműanyag-részecskét talált, amelyeket kilenc típusba lehetett sorolni.

A részecskék mérete 7,1 és 94,6 mikrométer közötti volt, átlagos koncentrációjuk pedig 6,7 és 13,9 részecske/liter között mozgott. Úgy gondolják, hogy a mikroműanyagok a felhőkké kondenzálódó tengeri pára által kerültek a légkörbe.

Egyelőre keveset tudni arról, hogy a részecskéknek milyen hatásai lehetnek, de ezek közé tartozhat az éghajlatra gyakorolt hatás. A mikroműanyagok lehetnek azok a „magok”, amelyek körül a felhőcseppek esőcseppekké kondenzálódnak, ezáltal növelve a felhőkből felszabaduló eső mennyiségét és a csapadék teljes mennyiségét.

Az esőcseppekbe zárt, földre visszahulló mikroplasztikok aztán a mezőgazdasági termékeken és a haszonállatokon keresztül az emberi szervezetbe kerülhetnek, negatívan befolyásolva az emberek és állatok egészségét – állítják a kutatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!