Iohannis keresztbe feküdt, egyelőre elmarad a nagy kormoránirtás

2023. június 19. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a törvényt, amely egész évben lehetővé tenné a kormorán vadászatát Romániában, írja a mainnews.ro. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a kárókatonára (Phalacrocorax carbo) csakis a szaporodási perióduson kívül, azaz szeptember 1. és február 28. között szabad vadászni.

Klaus Iohannis azzal érvel, hogy az európai irányelvek szerint eleve problémás a faj vadászata a költési időszakban. Ezenkívül, mint írja, a tervezett irtás veszélyeztethet olyan, védelemre szoruló fajokat, mint a borzas gödény (Pelecanus crispus), illetve a kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus). Az elnök szerint aggodalaomra ad okot az is, hogy a vadászok összetéveszthetik a kormoránt a kis kárókatonával.


A parlament tehát köteles felülvizsgálni a vadászati törvény módosított verzióját, ezt követően küldhetik el ismét kihirdetésre az elnöknek a jogszabályt. A Mainnews emlékeztet, Klaus Iohannis elnök 2020 júniusában hirdette ki a kormoránok vadászatát szeptember 1. és február 28. között engedélyező törvényt. Korábban tilos volt ennek a madárfajnak a vadászata.

A kormorán irtását költési periódusban is lehetővé tevő módosító indítvány kezdeményezői azzal érveltek, hogy a faj egyedszáma megnövekedett az elmúlt néhány évben, a madarak pedig tetemes károkat okoznak a halgazdaságoknak.

A kormoránok irtásáról szóló indítványt Petre Daea nemrég leköszönt mezőgazdasági miniszter kezdeményezte, aki nemrég a vetési varjaknak is hadat üzent, mert szerinte a madarak hatalmas kárt okoznak a vetésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!