A kormoránok után a varjaknak is hadat üzent a mezőgazdasági miniszter

2023. június 8. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Petre Daea szerint szükség van egy új törvényre ahhoz, hogy hatékonyan lehessen irtani a vetési varjakat Romániában. A mezőgazdasági miniszter – a ProTv-nek nyilatkozva – azt állította, hogy hatalmas károkat okoznak a madarak a vetésben. A műsorban egyébként mezőgazdasági szakemberek próbálták magyarázni a tárcavezetőnek, hogy van más megoldás is, mint a vadászat, Daea azonban nem vette figyelembe, amit mondtak.

Az egyik agrármérnök arról próbált beszélni, hogy a varjak kártétele ellen elégséges, ha pár centivel mélyebbre vetik a napraforgó vagy a kukoricamagot. Daea azonban elintézte a dolgot egy retorikai kérdéssel: „és akkor vessük fél méterre a kukoricát?”.

A mezőgazdasági miniszter kijelentette: felveszi a kapcsolatot a környezetvédelmi miniszterrel annak érdekében, hogy „az ország érdekét szolgáló” megoldást találjanak. A tárcavezető egyébként korábban azzal került be a hírekbe, hogy hangoztatta „Románia nem egy állatkert”, utalva arra, hogy irtani kell azokat a fajokat, melyek az embernek kárt okoznak.

A vetési varjú egyébként nem az első madárfaj, melynek hadat üzen Daea. Az ő kezdeményezésére szavazott meg május végén a parlament egy olyan törvénymódosító indítványt, mely lehetővé teszi, hogy a kormoránokat egész évben lehessen vadászni, nemcsak a szaporodási időszakon kívül. A jogszabály az államelnök előtt van, kihirdetésre vár.

Az ornitológusok szerint azonban a kezdeményezéssel gond lehet. A ProTv által megkérdezett Ciprian Fântână, a Román Madártani Egyesület tagja kifejtette, Románia EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztat, ha a hatályba lép a kormoránokra vonatkozó törvénymódosítás.

Korábban mi is írtunk a varjak által okozott károk megelőzésének módjáról. Zeitz Róbert, a Milvus Egyesület ornitológusa a Transtelexnek elmondta, valóban tetemes károkat képes okozni egy-egy népesebb varjúcsapat a vetésben, azonban a kártétel megelőzhető azzal, hogy mélyebbre vetnek.

„A mezőgazdasági károkat meg lehet előzni például azzal, hogy nem 5 centire vetik a kukoricát, hanem 10-re. Amikor a kukorica kibújik a földből, a varjak elkezdik kihuzigálni a növénykéket, és ha a gyökerük végén ott a kukoricaszem, megeszik. Valóban nagy károkat tud okozni egy-egy népesebb csapat. Ha viszont 10 centire vetik, mire eléri a növény a föld felszínét, a magból az energia felhasználódik, a kukoricaszem már nincs ott a gyökér végén. Ilyenkor a varjak kihuzigálnak 3-4 szálat, de ha látják, hogy nincs mit enni rajta, odébb állnak és keresnek más táplálékot” – magyarázta az ornitológus.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!