Tánczos Barna az erdei motorozásról, a bányaszennyezésről és a civil szervezetek szerepéről

2023. április 28. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

Rengetegen döngetnek a romániai erdőkben, védett területeken is motorokkal, kvadokkal, ezzel zavarják a vadakat. Legutóbb arról tettek fel egy videót, hogy egy kisbocsos anyamedvét ugrasztottak a ki a barlangjából, az állat pedig szinte megtámadta őket. Az anyamedve végül elfutott, a bocsa így valószínűleg éhen pusztul majd. Megkérdeztük, hogy milyen fellépést tervez a környezetvédelmi minisztérium a jelenség visszaszorítására.


Hantz Péter kolozsvári biofizikus szerdán az Európai Parlamentben, a petíciós bizottság meghívására azt mutatta be, miként szennyezi az erdélyi folyókat, illetve a Tisztát a – többnyire – bezárt bányákból folyó, nehézfémekkel szennyezett víz. Illetve hogy van olyan működő bánya, ami több tíz millió eurós profitot termel évente, mégsem tisztítja meg a kifolyó szennyvizét. A Cuprumin Abrudról és a bányaszennyezés megfékezéséről is kérdeztük a minisztert.


Tánzos Barna több mint két évvel ezelőtt nyilatkozta a Transindexnek, hogy egyik fő célkitűzése, hogy újból megteremtse a lehetőséget a civil szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a védett területek kezelésében. Arról érdeklődtünk, hogy mik a kilátások ezen a téren.


Ha fontosnak tartod a zöld ügyeket, és azt, hogy valaki ezeket a kérdéseket feltegye, támogasd a Transtelexet!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!