Egy kisbocsos anyamedvét ugrasztottak ki a barlangjából és űztek el a kölykei mellől az endurósok

2023. április 4. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Elkergettek a barlangjából egy medvét az endurósok a Déli-Kárpátokban. Bár az erdei motorozás és a védett állatok zavarása tilos, az esetről készült felvételt posztolták a közösségi médiában. A BizBrasov szerint a Prahova megyei Câmpina környékén készült a videó.

A felvételen az látszik, ahogy az egyik, épp az erdőben gyalogló motoros közelében kiugrik a medve a barlangjából, és elkezd futni a férfi irányába. A közelben levő társai ekkor elkezdték még hangosabban bőgetni a motorjaikat, amitől az állat még inkább megijedt, majd megfordult és elfutott.

„A kérdés az, hogy visszatér-e a kölykeihez az anyamedve. Ha nem, nyilván éhen halnak a bocsok”

– mondta a Transtelex érdeklődésére Domokos Csaba biológus, medvekutató. A szakértő szerint biztosra vehető, hogy kisbocsos anyáról van szó, egyrészt azért, mert a többi medve már elhagyta a barlangot, másrészt a viselkedése is erre enged következtetni. A kisbocsos anyamedvék április közepe táján hagyjak el a barlangot, fokozatosan távolodnak el.

Domokos Csaba szerint illegális az erdőben való motorozás, azonban nagyon sokan űzik országszerte, sőt külföldről is Romániába járnak az erdei motorozók. Feltételezhetően azért, mert más országokban komolyabban veszik a természetvédelmi törvényeket.


„Teljesen illegális, de nagyon elterjedt az erdei motorozás nálunk, sajnos. Az általunk kihelyezett kamerák is gyakran rögzítenek endurósokat. Sokszor azt sem értem, hogy jutnak el egy-egy helyre, olyan részeken is megtaláljuk a nyomaikat, ahová gyalog is nehéz feljutni” – magyarázta Domokos Csaba.

Kérdésünkre, hogy kik kellene fellépjenek az erdei élőlényeket nagymértékben zavaró, illegális motorozókkal szemben, a biológus kifejtette, ez egy nagyon elterjedt és kontrollálatlan jelenséggé vált. Gyakorlatilag jelenleg lehetetlen elkapni és felelősségre vonni őket.

„A rendőrségnek és a csendőrségnek nem igazán van lehetősége arra, hogy az erdőben is ellenőrzéseket végezzen. Az erdőőrség pedig mindössze néhány emberből áll” – mutatott rá a problémákra.

„A kicsi bocsok számára az ilyen típusú zavarás jelenti a legnagyobb veszélyt. Tavasszal még a barlangban illetve a barlang környékén tartózkodnak. A favágók és a szintén nagyon zajos motorosok elkergethetik az anyjukat, aki nem biztos, hogy visszatér hozzájuk” – fejtette ki a biológus, aki szerint a pici állatoknak gondoskodás nélkül lényegében nincs esélyük a túlélésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!