Hangosbeszélővel járják az utcákat a máramarosi tűzoltók, hogy megelőzzék a vegetációtüzeket

2023. március 23. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kora reggeltől járják az utcákat a Máramaros megyei tűzoltók, akik hangosbeszélők segítségével próbálják rábírni az embereket, hogy ne gyújtogassanak. Országszerte bevett módszer ugyanis a tarlóégetés, sokan próbálnak így megszabadulni a mezőgazdasági területeiken maradt száraz növényzettől.

Az eljárás viszont illegális és veszélyes is. Egyrészt könnyen elterjedhetnek a lángok, felperzselve a szomszédos területeket is. Másrészt a túlságosan gyakori égetés önmagában is problémát jelent, mint korábban írtuk, légszennyező anyagok keletkeznek, károsul a humuszréteg és a talaj mikrobaközössége, illetve csökkenhet a felvehető tápanyagok mennyisége. Ezek mellett az égetés talajeróziót indíthat be, áldozatul eshetnek a lángoknak az elmenekülni nem tudó állatok és a növénytakaró elszegényedését okozzák.

Az Observatornews beszámolója szerint Máramarosban már megkezdődött a gyújtogatási szezon, néhány gazdát már megpróbáltak felelősségre vonni a hatóságok. A megelőző akciójuk keretében pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a száraz növényzetet csakis az önkormányzat vagy a helyi tűzoltószolgálat engedélyével szabad meggyújtani, és szigorúan felügyelni kell az égetést.

A kiszabható bírságok eléggé borsosak: magánszemélyek esetén elérhetik a 15 ezer lejt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!