Egy másfajta szakmai hozzáállással magyarázzák a kolozsvári Sétatér fáinak megcsonkítását

2023. február 24. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári sétatéri fák megmetszése helyett csonkra vágja és ezzel a fák életét rövidíti meg egy Brassó megyei cég – vetette fel a Transtelexnek nyilatkozó kolozsvári arborista. A szakmai kritikával megkerestük Kolozsvár önkormányzatát is. Kérdéseinkre Oláh Emese alpolgármester válaszolt.

A kolozsvári Sétatér és a Házsongárdi temető magas fáinak megmetszését is a Nica Green Solutions nevű cég alpinistái végzik, erősítette meg érdeklődésünkre Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester. Az alpolgármestert azért kerestük meg, mert a Brassó megyei cég munkáját Magyarosi Károly arborista borzalomnak és szakmaiatlannak nevezte, miután a cég a fák megmetszését a fák teljes megcsonkításában látta.

Csonkolt fakorona a Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Csonkolt fakorona a Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Mint Oláh Emesétől megtudtuk, a magas fák esetében a munkálatokat a Nica Green Solutions nevű cég alpinistái végzik, akikkel szerződést kötött az önkormányzat, és akik a hivatal közvetlen felügyelete alatt dolgoznak. A 6 méternél alacsonyabb fákkal pedig az Eco Garden Construct cég foglalkozik, akikkel szintén szerződésben van a hivatal.

Ami az ellenőrzést illeti, azt mondta, a polgármesteri hivatal alkalmazottai felügyelik ezeket, akik szakemberek ezen a területen.

Leszögezte, mivel nem szakavatott, Magyarosi Károly véleményét nem hivatott megerősíteni vagy megcáfolni, viszont úgy vélte jelen esetben szakértők közötti nézeteltérésről van szó.

Elmondása szerint két héttel ezelőtt a Sétatéren letört egy nagyon vastag ág, ezért kezdték el a cégek a fák megtisztítását.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy minden megmetszett fa előtt az erre alkalmas CT-t használnak, amit évekkel ezelőtt vásárolt az önkormányzat. Ezzel ellenőrzik a fák, az ágak egészségét és így döntik el, hogy melyiket mennyire kell lemetszeni.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül a munkálat, az alpolgármester kitérő választ adott, és azt közölte, hogy a cégekkel kötött szerződések értéke – a munkák függvényében – havonta változik. A román sajtóból azonban úgy tudjuk, hogy a két cég két évre kötött szerződése nagyjából 2,5 millió lejről szól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!