Borzalom, ami a kolozsvári Sétatér fáival történt, és ez várhat a Házsongárdi temetőre is

2023. február 22. – 19:06

Borzalom, ami a kolozsvári Sétatér fáival történt, és ez várhat a Házsongárdi temetőre is
Zajlik a fák metszése a kolozsvári Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Faápolással bízott meg egy céget a kolozsvári önkormányzat, a Sétatér és a Házsongárdi temető fái is rajta vannak azon a listán, ami több mint kétezer fa megmetszését tartalmazza. A cég már neki is kezdett, az eredmény pedig az, hogy csonkra vágott fák sorakoznak a Sétatéren, a Szamos folyó mellett. Magyarosi Károly kolozsvári faápolót kérdeztük a történtekről.

Kétezer fa megmetszésére kapott felhatalmazást egy arborista cég Kolozsváron. A kolozsvári sétatéri parkban már el is kezdték a munkát. Első ránézésre azonban a munkájukban nincs semmi köszönet. A romániai műemlékek jegyzékben is szereplő, nagy múltú park fáiból mondhatni csúfot űztek. A park után egy másik sokévszázados műemlék, a Házsongárdi temető fái következnek, Magyarosi Károly faápoló, arborista szerint, aki egyenesen borzalomnak nevezte, ami a park fáival történt.

Magyarosi szerint a kolozsvári Sétatér és a Házsongárdi temető fáinak megnyírását egy családi vállalkozás kapta meg, és ő álmaiban sem gondolta volna, hogy a kolozsvári önkormányzat, amelyik gyakran elhanyagolta a városban lévő, ápolásra szoruló fákat, most a ló túlsó oldalára esik át és egy olyan cégre bízza a metszést, amelyik a fák ápolása helyett a koronáját csonkra vágja.

Megcsonkított fák a kolozsvári Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Megcsonkított fák a kolozsvári Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az arborista az elektronikus közbeszerzési rendszer (SEAP) révén szerzett tudomást a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett licitről, amit egy Brassó környéki cég, a Nica Green Solutions nyert meg, amelynek listáján a Házsongárdi temető fái is szerepelnek, így nagy eséllyel az ottani fák is erre a sorsa jutnak. Szerinte a cég fiatalabb tulajdonosa mászik fel a fákra, azonban szerinte ő nem arborista, inkább csak úgy fogalmazna, hogy olyan ipari alpinista, aki fákat vág. Az arborista faápolók arra törekednek, hogy professzionális munkát végezzenek a fa egészsége érdekében, és maximum 30 százalékot vágnak ki a fák koronájából. Az alpinista favágók viszont a tapasztalatai szerint nyesnek, rombolnak és zúznak.

Hogyha a 30 százalékos szabályt valaki nem tartja be, nem beszélhetünk szakmaiságról és faápolásról. Itt a korona 50 százalékát megcsonkították és a vágások mérete és dőlésszöge sem megfelelő, ami miatt a fák korhadni, odvasodni kezdenek. Sajnos, amit már elcsesztek, azt csak azzal tudnák enyhíteni, ha visszamásznának és legalább a vágásokat merőlegesen kijavítanák. De ez nem valószínű, hogy megtörténjen

– mutatott rá Magyarosi Károly. Szerinte a cég rengeteg fa megmetszését magára vállalta, ezért sietnek, nagyolnak és nem mennek ki az ágak végéig, mert az időbe telik. A nagy sietségében még arra sem figyelnek oda, hogy a fák koronájának 30 százalékánál többet ne vágjanak le, és ha vastagabb ágat vágnak, akkor a vágást 20 centiméter alatt és merőlegesen végezzék el. Így azonban ezeknek a fáknak soha be nem gyógyuló sebeket okoztak, ahol korhadás veheti kezdetét. A fák életideje pedig ezzel jelentősen lecsökkent. Ráadásul, mivel a főhajtásokat levágták, sokkal gyengébb ágak fognak visszanőni, amelyek tíz év múlva is könnyebben törtnek, így veszélyesebbek lesznek az emberekre nézve. Egy vihar miatt ugyanis könnyen letörhetnek majd – részletezte a problémákat.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A faápoló szerint a fák megnyírását senki nem ellenőrzi le, ha csak a Sétatéren járók elborzadását nem vesszük figyelembe. Pedig a több mint száz éves, az oxigén előállításban fontos szerepet játszó fák életét minimum húsz évvel rövidítették meg a kapkodás és szakmaiatlanság miatt. És félő, hogy ugyanez a sors vár a Házsongárdi temető fáira is, ahol például nyárfák is vannak, amelyeket ilyenkor még nem is szabadna megnyírni, mert a nyár vége előtti vágásoktól a fák sokkot kapnak és kiszáradnak – mint ahogy az már megtörtént a szamosfalvi katonaság udvarán is, ahol az elsietett metszést a faállomány felének kiszáradása követte.

Szerinte a Házsongárdban ugyan indokolt lenne néhány kőrisfa kivágása, mert észlelhető, hogy a gyökerek feltüremkedése több száz éves sírokat tesz tönkre, de a Sétatéren tapasztalt csonkítás sehol nem lenne szabad megtörténjen. Ő inkább vállalná, hogy egy csapatot szervez, és önkéntes alapon, szakmai módon megmetszi a fákat, csak a szakbarbárok munkáját mellőzzék, mert a fát ő értéknek látja, nem egy tárgynak, amit kedvére megkopaszthat az ember. Ezért azt tervezi, hogy a tendert megnyerő cég munkatársaival el fog beszélgetni, hátha hatással tud lenni a munkájuk minőségére.

Úgy vélte, borzalom, ami történt, és ideje lenne már, hogy mentalitásváltás történjen Kolozsváron, mert a városban a fák gyökereinek nehézgépekkel történő elvágása és a sebek elhanyagolása, az idős fák kivágása, a parkok letérkövezése egyszerre van jelen.

A sétatéri fák megmetszésével kapcsolatos kérdéseinkkel az önkormányzat részéről Oláh Emese alpolgármestert is megkerestük, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!