Borzalom, ami a kolozsvári Sétatér fáival történt, és ez várhat a Házsongárdi temetőre is

2023. február 22. – 19:06

Borzalom, ami a kolozsvári Sétatér fáival történt, és ez várhat a Házsongárdi temetőre is
Zajlik a fák metszése a kolozsvári Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Faápolással bízott meg egy céget a kolozsvári önkormányzat, a Sétatér és a Házsongárdi temető fái is rajta vannak azon a listán, ami több mint kétezer fa megmetszését tartalmazza. A cég már neki is kezdett, az eredmény pedig az, hogy csonkra vágott fák sorakoznak a Sétatéren, a Szamos folyó mellett. Magyarosi Károly kolozsvári faápolót kérdeztük a történtekről.

Kétezer fa megmetszésére kapott felhatalmazást egy arborista cég Kolozsváron. A kolozsvári sétatéri parkban már el is kezdték a munkát. Első ránézésre azonban a munkájukban nincs semmi köszönet. A romániai műemlékek jegyzékben is szereplő, nagy múltú park fáiból mondhatni csúfot űztek. A park után egy másik sokévszázados műemlék, a Házsongárdi temető fái következnek, Magyarosi Károly faápoló, arborista szerint, aki egyenesen borzalomnak nevezte, ami a park fáival történt.

Magyarosi szerint a kolozsvári Sétatér és a Házsongárdi temető fáinak megnyírását egy családi vállalkozás kapta meg, és ő álmaiban sem gondolta volna, hogy a kolozsvári önkormányzat, amelyik gyakran elhanyagolta a városban lévő, ápolásra szoruló fákat, most a ló túlsó oldalára esik át és egy olyan cégre bízza a metszést, amelyik a fák ápolása helyett a koronáját csonkra vágja.

Megcsonkított fák a kolozsvári Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Megcsonkított fák a kolozsvári Sétatéren – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az arborista az elektronikus közbeszerzési rendszer (SEAP) révén szerzett tudomást a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett licitről, amit egy Brassó környéki cég, a Nica Green Solutions nyert meg, amelynek listáján a Házsongárdi temető fái is szerepelnek, így nagy eséllyel az ottani fák is erre a sorsa jutnak. Szerinte a cég fiatalabb tulajdonosa mászik fel a fákra, azonban szerinte ő nem arborista, inkább csak úgy fogalmazna, hogy olyan ipari alpinista, aki fákat vág. Az arborista faápolók arra törekednek, hogy professzionális munkát végezzenek a fa egészsége érdekében, és maximum 30 százalékot vágnak ki a fák koronájából. Az alpinista favágók viszont a tapasztalatai szerint nyesnek, rombolnak és zúznak.

Hogyha a 30 százalékos szabályt valaki nem tartja be, nem beszélhetünk szakmaiságról és faápolásról. Itt a korona 50 százalékát megcsonkították és a vágások mérete és dőlésszöge sem megfelelő, ami miatt a fák korhadni, odvasodni kezdenek. Sajnos, amit már elcsesztek, azt csak azzal tudnák enyhíteni, ha visszamásznának és legalább a vágásokat merőlegesen kijavítanák. De ez nem valószínű, hogy megtörténjen

– mutatott rá Magyarosi Károly. Szerinte a cég rengeteg fa megmetszését magára vállalta, ezért sietnek, nagyolnak és nem mennek ki az ágak végéig, mert az időbe telik. A nagy sietségében még arra sem figyelnek oda, hogy a fák koronájának 30 százalékánál többet ne vágjanak le, és ha vastagabb ágat vágnak, akkor a vágást 20 centiméter alatt és merőlegesen végezzék el. Így azonban ezeknek a fáknak soha be nem gyógyuló sebeket okoztak, ahol korhadás veheti kezdetét. A fák életideje pedig ezzel jelentősen lecsökkent. Ráadásul, mivel a főhajtásokat levágták, sokkal gyengébb ágak fognak visszanőni, amelyek tíz év múlva is könnyebben törtnek, így veszélyesebbek lesznek az emberekre nézve. Egy vihar miatt ugyanis könnyen letörhetnek majd – részletezte a problémákat.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A faápoló szerint a fák megnyírását senki nem ellenőrzi le, ha csak a Sétatéren járók elborzadását nem vesszük figyelembe. Pedig a több mint száz éves, az oxigén előállításban fontos szerepet játszó fák életét minimum húsz évvel rövidítették meg a kapkodás és szakmaiatlanság miatt. És félő, hogy ugyanez a sors vár a Házsongárdi temető fáira is, ahol például nyárfák is vannak, amelyeket ilyenkor még nem is szabadna megnyírni, mert a nyár vége előtti vágásoktól a fák sokkot kapnak és kiszáradnak – mint ahogy az már megtörtént a szamosfalvi katonaság udvarán is, ahol az elsietett metszést a faállomány felének kiszáradása követte.

Szerinte a Házsongárdban ugyan indokolt lenne néhány kőrisfa kivágása, mert észlelhető, hogy a gyökerek feltüremkedése több száz éves sírokat tesz tönkre, de a Sétatéren tapasztalt csonkítás sehol nem lenne szabad megtörténjen. Ő inkább vállalná, hogy egy csapatot szervez, és önkéntes alapon, szakmai módon megmetszi a fákat, csak a szakbarbárok munkáját mellőzzék, mert a fát ő értéknek látja, nem egy tárgynak, amit kedvére megkopaszthat az ember. Ezért azt tervezi, hogy a tendert megnyerő cég munkatársaival el fog beszélgetni, hátha hatással tud lenni a munkájuk minőségére.

Úgy vélte, borzalom, ami történt, és ideje lenne már, hogy mentalitásváltás történjen Kolozsváron, mert a városban a fák gyökereinek nehézgépekkel történő elvágása és a sebek elhanyagolása, az idős fák kivágása, a parkok letérkövezése egyszerre van jelen.

A sétatéri fák megmetszésével kapcsolatos kérdéseinkkel az önkormányzat részéről Oláh Emese alpolgármestert is megkerestük, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!