Nyomoz a rendőrség a juhászkutyák által szétmarcangolt medvebocs ügyében

2022. szeptember 2. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást folytat a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség annak a közösségi médiában közzétett videónak az ügyében, melyen az látható, hogy kb. nyolc juhászkutya marcangol egy pici medvebocsot. Az esetről a Transtelex hétfőn számolt be.

A felvételt a Hargita megyei juhosok nevű Facebook-csoportba töltötték fel. A véres jelenetet filmező férfi, a videó tanúsága szerint, ahelyett, hogy közbelépett volna, tovább uszította a kutyáit.

A mintegy 11 ezer tagot számláló csoportból egy idő után eltűnt a felvétel. A legtöbb hozzászóló arra figyelmeztette a videó felöltőjét, hogy a legjobb lenne, ha törölné, mert komoly problémája lehet belőle. A posztoló azonban kijelentette: nem fél senkitől. A több mint száz hozzászóló között voltak, akik a videót feltöltő kutyáit dicsérték.

Az ügyről a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség szóvivőjét kérdeztük. Maria Plumbu elmondta: nyomozást folytat az ügyben a megyei felügyelőség fegyverekkel, robbanószerekkel és veszélyes anyagokkal foglalkozó osztálya, az eljárásba pedig bevonták az állatvédelmi rendőséget is.

Egyelőre azt vizsgálják, hogy az eset pontosan hol történt, milyen fajhoz tartozik a megölt állat, ki az elkövető, illetve hogy pontosan milyen hozzájárulása volt az esethez. Kérdésünkre, hogy sikerült-e azonosítaniuk az elkövetőt, azt válaszolta, hogy „alapos gyanújuk” van, azonban a nyomozás még nem zárult le.

Egy védett állat szándékos elpusztítása bűncselekménynek minősül, medve esetén a fizetendő kártérítés 40 ezer eurós lehet. Emellett akár börtönbüntetést is kiszabhatnak az elkövetőre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!