Annyi szén-dioxid szabadult fel a délnyugat-európai erdőtüzekből, mint amennyit 790 ezer autó puffog el egy év alatt

2022. augusztus 13. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország délnyugati tartományában (Gironde megyében) a száraz és meleg időjárás következtében júniustól augusztusig folyamatosan erdőtüzek taroltak, ennek egyik következménye, hogy a légkörbe óriási mennyiségű szén-dioxid szabadult fel, körülbelül annyi, amennyit egy év alatt 750 ezer jármű bocsát ki – derült ki az Európai Unió Föld-megfigyelési programja által közzétett adatsorokból.

A Copernicus által végzett mérések azt mutatják, hogy a térségben az átlag szén-dioxid-kibocsátáshoz képest az idei koncentráció megkétszereződött, legutoljára 2003-ban voltak ennyire riasztók a számok, amikor szintén nagyon intenzív volt a szárazság és az aszály.

Az Európai erdőtűz-információs rendszer adatai alapján idén Franciaországban eddig több mint 60 ezer hektárnyi növényzet égett le, ami hatszorosa a 2006 és 2021 közötti éves átlagnak. A megfigyeléseket követő kutatók szerint noha Franciaország kibocsátása „elég elhanyagolható” a globális szén-dioxid-kibocsátás tekintetében, a regionális levegőminőségre óriási kihatással vannak.

A legutóbbi műholdfelvételeken például hatalmas füstfelhők láthatók a Vizcayai-öböl felett, a szakemberek pedig arra figyelmeztettek, hogy az erdőtüzek során a szén-dioxid mellett más szennyező anyagok is felszabadulnak, amelyek káros hatással vannak az emberi egészségre.

A héten egyébként a térségben újra aggasztó mértékben terjedt a tűz, a francia hatóságok nemzetközi segítséget kértek az erdőtüzek megfékezésére. A felhívásra több európai ország küldött tűzoltókat a térségbe, Románia szárazföldi egységekkel segít be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!