Lángokban áll Európa: Portugáliától Görögországig égnek az erdők

2022. július 18. – 12:17

frissítve

Lángokban áll Európa: Portugáliától Görögországig égnek az erdők
Erdőtűz a franciaországi Landiras térségben – Fotó: SDIS 33 / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban több mint 16 ezer embert evakuáltak a délnyugaton pusztító erdőtüzek miatt, miközben a tüzek Spanyolországban, Horvátországban és Görögországban is terjednek – számolt be a BBC. Ráadásul az elmúlt napokban Portugáliában és Spanyolországban több mint ezer halálesetet tulajdonítottak a hőségnek.

A franciaországi Gironde-ban, a turisták által kedvelt régióban már az őröket is evakuálták a kempingekből – a turisták korábban távoztak. A tüzek Teste-de-Buch és Landiras térségében terjedtek el.

Dél-Spanyolországban több mint 3200 ember menekült el a Mijas-hegységben keletkezett tüzek elől, bár később néhányan vissza tudtak térni.

A spanyolországi Mijas-tüzek nem messze vannak Málagától, egy népszerű turisztikai területtől, de Kasztília és León, Galícia és Extremadura tartományokban is erdőtüzek törtek ki.

Ellen McCurdy, aki Málaga környékén él, a Reutersnek azt nyilatkozta: „Csak összeszedtünk néhány alapvető dolgot, és rohantunk, és ekkor már mindenki az utcán mozgásban volt... rengeteg mentő- és tűzoltóautó volt.” Dél-Spanyolországban a torremolinosi tengerparton nyaralók nagy füstfelhőket láttak felszállni a hegyekből.

A repülőgépek tűzgátló anyagot szórtak le, miközben helikopterek ingáztak a tengerparton, és tengervizet gyűjtöttek a lángok oltására.

„Körülbelül 40 ház van a környékünkön, mindenki nagyon ideges volt, az emberek kint álltak a házaik előtt vagy az erkélyeken figyelték, hogy mennyire közelítik meg a lángok a házaikat” – nyilatkozta a sajtónak egy helyi lakos.

Az egész Földközi-tenger térségében – Marokkótól nyugatra egészen Krétáig keleten – több ezer tűzoltót és számos vízibombázó repülőgépet vetettek be. Kedd óta az egész térségben tikkasztó hőség tombol, a növényzet csontszáraz.

A hőhullámok az elmúlt években gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig tartóvá váltak. A szakemberek szerint az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik meredeken a szén-dioxid-kibocsátást.

A francia meteorológiai szolgálat vasárnapra akár 41 Celsius-fokos hőmérsékletet is előrejelzett az ország déli részén, hétfőre pedig új melegrekordokat jósolnak. Portugáliában a hőmérséklet nemrég elérte a 47 Celsius-fokot. Európa legnyugatibb országában a tüzek idén 30 ezer hektárnyi földet pusztítottak el, ez a legnagyobb tűzkár 2017 nyara óta, amikor a pusztító tüzek mintegy 100 ember halálát okozták.

A hétvégén Franciaország további 22 regionális megyét – főként az Atlanti-óceán partvidékén – helyezett magas, narancssárga riasztási fokozatba.

Egy délnyugat-franciaországi lakos „poszt-apokaliptikus” érzésként jellemezte az erdőtüzeket. A tüzek 10 500 hektárnyi területet égettek le, és Gerald Darmanin belügyminiszter méltatta a tűzoltók „figyelemre méltó bátorságát”.

Eközben az Alpokban a hegymászókat arra kérik, hogy halasszák el a Mont Blanc-ra való feljutásukat a „rendkívüli időjárási körülmények” okozta sziklaomlás veszélye miatt.

Az Egyesült Királyságban Anglia egyes részein vörös riasztás van érvényben a rendkívüli hőség miatt, mivel az ország hétfőn és kedden rekordhőmérsékletre készül, amely egyes helyeken elérheti a 41 Celsius-fokot.

Marokkó több mint 1300 embert utasított arra, hogy hagyja el otthonát, és több tűzoltót vezényelt az északi erdőtüzek felszámolására. A legsúlyosabban érintett terület Larache tartomány.

Krétán a görög tűzoltók az északi partvidéken, a Rethymno környéki hegyekben pusztító nagy tűzzel küzdenek. Szombaton azt mondták, hogy a tüzet részben megfékezték.

Törökország délnyugati részén és Horvátország Adriai-tenger partján szintén erdőtüzek pusztítanak. Horvátország üdülővárosai, Zadar és Sibenik közelében több is kitört, de ezek nem kényszerítettek nagyobb evakuálásra.

Olaszországban a kormány szükségállapotot hirdetett a kiszáradt Pó-síkságon – az ország leghosszabb folyója helyenként már csak csordogál.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!