Lángokban áll Európa: Portugáliától Görögországig égnek az erdők

2022. július 18. – 13:17

frissítve

Lángokban áll Európa: Portugáliától Görögországig égnek az erdők
Erdőtűz a franciaországi Landiras térségben – Fotó: SDIS 33 / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban több mint 16 ezer embert evakuáltak a délnyugaton pusztító erdőtüzek miatt, miközben a tüzek Spanyolországban, Horvátországban és Görögországban is terjednek – számolt be a BBC. Ráadásul az elmúlt napokban Portugáliában és Spanyolországban több mint ezer halálesetet tulajdonítottak a hőségnek.

A franciaországi Gironde-ban, a turisták által kedvelt régióban már az őröket is evakuálták a kempingekből – a turisták korábban távoztak. A tüzek Teste-de-Buch és Landiras térségében terjedtek el.

Dél-Spanyolországban több mint 3200 ember menekült el a Mijas-hegységben keletkezett tüzek elől, bár később néhányan vissza tudtak térni.

A spanyolországi Mijas-tüzek nem messze vannak Málagától, egy népszerű turisztikai területtől, de Kasztília és León, Galícia és Extremadura tartományokban is erdőtüzek törtek ki.

Ellen McCurdy, aki Málaga környékén él, a Reutersnek azt nyilatkozta: „Csak összeszedtünk néhány alapvető dolgot, és rohantunk, és ekkor már mindenki az utcán mozgásban volt... rengeteg mentő- és tűzoltóautó volt.” Dél-Spanyolországban a torremolinosi tengerparton nyaralók nagy füstfelhőket láttak felszállni a hegyekből.

A repülőgépek tűzgátló anyagot szórtak le, miközben helikopterek ingáztak a tengerparton, és tengervizet gyűjtöttek a lángok oltására.

„Körülbelül 40 ház van a környékünkön, mindenki nagyon ideges volt, az emberek kint álltak a házaik előtt vagy az erkélyeken figyelték, hogy mennyire közelítik meg a lángok a házaikat” – nyilatkozta a sajtónak egy helyi lakos.

Az egész Földközi-tenger térségében – Marokkótól nyugatra egészen Krétáig keleten – több ezer tűzoltót és számos vízibombázó repülőgépet vetettek be. Kedd óta az egész térségben tikkasztó hőség tombol, a növényzet csontszáraz.

A hőhullámok az elmúlt években gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig tartóvá váltak. A szakemberek szerint az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik meredeken a szén-dioxid-kibocsátást.

A francia meteorológiai szolgálat vasárnapra akár 41 Celsius-fokos hőmérsékletet is előrejelzett az ország déli részén, hétfőre pedig új melegrekordokat jósolnak. Portugáliában a hőmérséklet nemrég elérte a 47 Celsius-fokot. Európa legnyugatibb országában a tüzek idén 30 ezer hektárnyi földet pusztítottak el, ez a legnagyobb tűzkár 2017 nyara óta, amikor a pusztító tüzek mintegy 100 ember halálát okozták.

A hétvégén Franciaország további 22 regionális megyét – főként az Atlanti-óceán partvidékén – helyezett magas, narancssárga riasztási fokozatba.

Egy délnyugat-franciaországi lakos „poszt-apokaliptikus” érzésként jellemezte az erdőtüzeket. A tüzek 10 500 hektárnyi területet égettek le, és Gerald Darmanin belügyminiszter méltatta a tűzoltók „figyelemre méltó bátorságát”.

Eközben az Alpokban a hegymászókat arra kérik, hogy halasszák el a Mont Blanc-ra való feljutásukat a „rendkívüli időjárási körülmények” okozta sziklaomlás veszélye miatt.

Az Egyesült Királyságban Anglia egyes részein vörös riasztás van érvényben a rendkívüli hőség miatt, mivel az ország hétfőn és kedden rekordhőmérsékletre készül, amely egyes helyeken elérheti a 41 Celsius-fokot.

Marokkó több mint 1300 embert utasított arra, hogy hagyja el otthonát, és több tűzoltót vezényelt az északi erdőtüzek felszámolására. A legsúlyosabban érintett terület Larache tartomány.

Krétán a görög tűzoltók az északi partvidéken, a Rethymno környéki hegyekben pusztító nagy tűzzel küzdenek. Szombaton azt mondták, hogy a tüzet részben megfékezték.

Törökország délnyugati részén és Horvátország Adriai-tenger partján szintén erdőtüzek pusztítanak. Horvátország üdülővárosai, Zadar és Sibenik közelében több is kitört, de ezek nem kényszerítettek nagyobb evakuálásra.

Olaszországban a kormány szükségállapotot hirdetett a kiszáradt Pó-síkságon – az ország leghosszabb folyója helyenként már csak csordogál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!