Romániai tűzoltók is besegítenek a francia erdőtüzek megfékezésében

2022. augusztus 11. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániából is mennek tűzoltók Franciaországba, hogy a terjedő erdőtüzek megfékezésébe besegítsenek – jelentette be csütörtök délután Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem (DSU) vezetője.

A sajtótájékoztatón elmondta, több megyéből összesen 17 tűzoltóegységgel járulnak hozzá az oltáshoz, az egyeztetések alapján pedig úgy döntöttek, hogy 7 tisztet, illetve 70 altisztet küldenek a helyszínre.

Arafat rámutatott: Románia csak szárazföldi alakulatokat küld Franciaországba, ezeket pedig két óriási NATO géppel szállítják Bordeaux-ba. Egyik repülő Bukarestből, a másik Temesvárról indul – részletezte a DSU vezetője.

A BBC szerint rettenetes pusztítást hagyott maga után az erdőtűz Franciaország délnyugati részén, nem messze Bordeaux-tól. Az eddigi információk szerint közel 7000 hektárnyi erdő égett le, és legalább 10 ezer embert kellett evakuálni.

A beszámolókban arról lehet olvasni, hogy a tűz már két napja nagyon gyorsan terjed, a meleg időjárás pedig megnehezíti a tűzoltók munkáját, szükségessé vált a külföldi egységek segítsége.

Az Európa több pontjáról érkező alakulatokról Emmanuel Macron francia elnök Twitter-bejegyzésben is kommunikált. Itt azt írja, hogy „megvalósult az európai szolidaritás” és nagyon köszöni a segítséget Németországnak, Görögországnak, Lengyelországnak, Romániának és Ausztriának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!