Az aradi városháza két órával csökkenti a közvilágítást, és ősszel más takarékossági intézkedéseket is bevezethet

2022. augusztus 5. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az aradi városháza úgy döntött, hogy két órával rövidíti az éjszakai közvilágítás időtartamát a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében, az Európai Unió szintjén tapasztalható takarékossági tendenciákkal összefüggésben, illetve a téli orosz gázellátással kapcsolatos bizonytalanságok közepette, de ősszel más intézkedéseket is fontolóra vesznek, például lemondanak a középületek kivilágításáról.

Lazar Faur alpolgármester szerdán az Agerpresnek elmondta, hogy a közvilágítás bekapcsolása egy órával később fog történni ezután, és reggel egy órával korábban kapcsolják le a villanyoszlopokon a lámpákat. Ugyanakkor azt is eldöntötték, hogy kikapcsolják közlekedési lámpáknál az éjszakai figyelmeztető sárga villogást.

„Ezekkel az intézkedésekkel 10 százalékos megtakarítást tudunk eszközölni a városi közvilágításra elhasznált villamosenergia tekintetében. Megbeszéltük azonban azt is, hogy mit fogunk tenni ősztől, amikor az éjszakák hosszabbak lesznek, és a fogyasztás elkerülhetetlenül magasabb lesz. Akkor a közintézmények éjszakai kivilágításáról fogunk lemondani, hogy a fogyasztást csökkenteni tudjuk” – mondta Faur.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a takarékoskodás mellett az energiatermelésre is vannak terveik. Elmondta, hogy a jelenlegi magas energiaárak mellett az aradi városháza a megújuló energiaforrások felé fordítja figyelmét, és fotovoltaikus panelek telepítését tervezi. Ezek között említette, hogy egy napelemparkot építenének a tömegközlekedési vállalat területén, és az így nyert áramot a villamosok üzemeltetésére és az elektromos autóbuszok töltésére használnák (pontosabban kiegészítenék vele a felhasznált energiát). Ennek a kétmillió eurós beruházásnak a megvalósítására európai alapokhoz nyújtanak majd be pályázatot.

Faur szerint az is szóba került, hogy a lakónegyedekben kialakított emeletes parkolókat napelemekkel fedné be, a panelek pedig amellett, hogy áramot termelnek majd, árnyékot is biztosítanak a gépjárműveknek. A napenergiát az iskolák áramellátására is felhasználnák, illetve az egyik városszéli, volt szemétlerakó területén is fotovoltaikus parkot alakítanának ki – tette hozzá az alpolgármester.

Hogyan takarít meg energiát Európa többi része? Németország elzárja a meleg vizet a középületekben, Franciaország megköveteli, hogy az ajtók zárva legyenek azokon a helyeken, ahol a légkondicionáló be van kapcsolva, Olaszország és Spanyolország szabályozzák a minimális (19 fok) és maximális (27 fok) hőmérsékletet a légkondicionálók működésére vonatkozóan.

Romániában a kormány eddig csak ajánlásokat adott ki: kapcsoljuk le a villanyt, ha elhagyjuk a szobát, és csökkentsük a légkondicionáló berendezések használatát.

Miért kell spórolnunk? Az EU fel akar készülni az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges teljes leállítására, és már most célul tűzte ki, hogy a téli időszakban 15 százalékkal csökkenti a gázfogyasztást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!