Megállapodtak az EU energiaügyi miniszterei a nagy gázspórolási tervről

2022. július 26. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére – írja a Telex. A javaslatot Románia is megszavazta, egyetlen tagországként Magyarország szavazott ellene. A lépéshez szükséges többség azonban így is összejött, a tervből viszont több tagállam is kivételeket kaphat.

A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől.

„Az orosz gázt nem importáló tagállamok is szolidaritást vállaltak, és egyetértettek a gázfogyasztás csökkentésével. Ilyesmi még soha nem fordult elő” – írta Sven Giegold német gazdasági államtitkár Twitterén. A zöldpárti politikus arról is ír, hogy „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy

a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat az elmúlt 5 év azonos időszakainak átlagához képest.

A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé.

Azonban a Welt szerint a Bizottság javaslatához képest jóval több lehetőséget adnának a tagállamoknak a tervből való kivételekre, és az uniós szintű gázhiány-riasztást is csak az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács adhatná ki, nem az Európai Bizottság. Igaz, a Tanácsban nem lenne szükség egyhangú döntésre, itt elegendő lenne a 27-ből 15 tagállam egyetértése – melyeknek együttesen az EU lakosságának legalább 65 százalékát kellene képviselniük.

Ezen kívül kimaradhatnak a gázspórolási tervből azok a tagállamok, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül egy másik uniós tagállam gázhálózatához – ezek most Ciprus, Málta és Írország. A többi tagállam esetében pedig a gáztározó kapacitások növelése, az áramellátás kérdése vagy a gáz műtrágyagyártáshoz való felhasználása csökkentheti a kötelező megtakarítások összegét.

„Minden tagállam más és más helyzetben van” – indokolta az EU Tanácsának nevében Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter azt, miért kellett ennyi kivételt tenni a gázspórolási tervben. Míg Ciprus, Málta és Írország esetében hiányoznak az összeköttetések az uniós gázrendszerrel, addig más országokban még rengeteget kell tenni Sikela szerint azért, hogy teljesen fel legyenek töltve a gáztározók a téli időszakra.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!