Megállapodtak az EU energiaügyi miniszterei a nagy gázspórolási tervről

2022. július 26. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére – írja a Telex. A javaslatot Románia is megszavazta, egyetlen tagországként Magyarország szavazott ellene. A lépéshez szükséges többség azonban így is összejött, a tervből viszont több tagállam is kivételeket kaphat.

A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől.

„Az orosz gázt nem importáló tagállamok is szolidaritást vállaltak, és egyetértettek a gázfogyasztás csökkentésével. Ilyesmi még soha nem fordult elő” – írta Sven Giegold német gazdasági államtitkár Twitterén. A zöldpárti politikus arról is ír, hogy „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy

a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat az elmúlt 5 év azonos időszakainak átlagához képest.

A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé.

Azonban a Welt szerint a Bizottság javaslatához képest jóval több lehetőséget adnának a tagállamoknak a tervből való kivételekre, és az uniós szintű gázhiány-riasztást is csak az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács adhatná ki, nem az Európai Bizottság. Igaz, a Tanácsban nem lenne szükség egyhangú döntésre, itt elegendő lenne a 27-ből 15 tagállam egyetértése – melyeknek együttesen az EU lakosságának legalább 65 százalékát kellene képviselniük.

Ezen kívül kimaradhatnak a gázspórolási tervből azok a tagállamok, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül egy másik uniós tagállam gázhálózatához – ezek most Ciprus, Málta és Írország. A többi tagállam esetében pedig a gáztározó kapacitások növelése, az áramellátás kérdése vagy a gáz műtrágyagyártáshoz való felhasználása csökkentheti a kötelező megtakarítások összegét.

„Minden tagállam más és más helyzetben van” – indokolta az EU Tanácsának nevében Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter azt, miért kellett ennyi kivételt tenni a gázspórolási tervben. Míg Ciprus, Málta és Írország esetében hiányoznak az összeköttetések az uniós gázrendszerrel, addig más országokban még rengeteget kell tenni Sikela szerint azért, hogy teljesen fel legyenek töltve a gáztározók a téli időszakra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!