Szabad az út az öldöklés előtt: Iohannis kihirdette a „veszélyes” medvékre vonatkozó törvényt

2022. július 6. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő szerdán kihirdette a veszélyesnek ítélt medvék elleni fellépést lehetővé tevő törvényt, írja a news.ro. Pontosabban a korábbi jogszabály kibővítését: a veszélyesnek ítélt egyedekkel szemben eddig is fel lehetett lépni a települések belterületein. A mostani módosítás értelmében külterületen is be lehet avatkozni: erdő mélyén, hegytetőn is akár.

A jogszabályban szereplő módszertan szerint három eljárást alkalmazhatnak: a medvék elkergetése, áthelyezése vagy megölése. A fellépés helyi szinten szerveződő intervenciós csapatok feladata, és az adott település polgármestere (!) dönthet arról, hogy mi legyen a veszélyesként elkönyvelt állat sorsa.

Klaus Iohannis egyébként ezt a törvényt visszaküldte megfontolásra a törvényhozóknak, mert úgy ítélte meg, hogy visszaélésekre ad lehetőséget. A képviselőház azonban június 22-én másodszor is elfogadta a törvénytervezetet, így az elnök kénytelen volt kihirdetni azt.

„Biztosítjuk a fajok védelmét, de az emberek és tulajdonuk védelme az elsődleges feladatunk” – mondta Tanczos Barna környezetvédelmi miniszter a plenáris szavazás után.

A Transtelex által megkérdezett szakértők szerint azonban ez a jogszabály egyrészt nem hatékony eszköz a kártételek és a balesetek megelőzésére. Másrészt pedig súlyos veszélyt jelent a romániai medvepopulációra nézve. Domokos Csaba szerint a törvény kiterjesztése „sokkal inkább szabad kezet ad bármire”.

„Ha egy medve megtámad egy juhot vagy konfliktusba keveredik egy emberrel és esetleg meg is sebesíti azt, annak esélye, hogy az állatot az intervenciós bizottság be tudja azonosítani, minimális. Ezért sok esetben majd találomra lőnek ki medvéket” – vélekedett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!