Pluralizmus Erdélyben: Kampány eleji nyílt levél az RMDSZ jelöltekhez

2024. április 20. – 08:16

Pluralizmus Erdélyben: Kampány eleji nyílt levél az RMDSZ jelöltekhez
Winkler Gyula és Vincze Loránt Bocskor Andrea fideszes EP-képviselővel a XXX. Fidesz Kongresszuson 2023 novemberében – Fotó: Bocskor Andrea Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport már 2024 januárjában nyílt levélben fordult Winkler Gyula RMDSZ EP-képviselőhöz, aki újabb mandátumra kér szavazatokat az erdélyi magyaroktól. Már ebben a levélben is szembesítették az RMDSZ-es politikust azzal, hogy Winkler egyre inkább a fideszes retorikát alkalmazza, és az elhibázott brüsszeli döntésekről, a mélyzöld és balliberális EP-vezetésről beszél, amelyet nézete szerint le kell váltani. Az elmúlt hónapok során az EP-jelöltek, beleértve a rövid lista második helyezettjét, Vincze Loránt EP-képviselőt is, következetesen ragaszkodtak ehhez a diskurzushoz. A Transtelex Dialóg februári kiadásában, amikor Csoma Botonddal, az RMDSZ szóvivőjével vitáztunk, ezek a kérdések is felmerültek, a szóvivő válaszát itt lehet elolvasni és megnézni. A Pluralizmus Erdélyben újabb nyílt levelében ismét fölteszi azokat a kérdéseket, amelyekre választ vár a képviselőktől. A levelet az alábbiakban módosítások nélkül közöljük.

Néhány napja minden közszolgálati médiában, és Önök által finanszírozott, kereskedelminek mondott portálon, halljuk a kampányszövegeket: „Kell az erdélyi magyar parlamenti képviselet Brüsszelbe!” „Hallassuk a hangunkat, mutassunk erőt!” és hogy: „Minden romániai magyarra számítunk!”

Tudjuk, hogy a Pluralizmus Erdélyben csoport és környezete nem egy hatalmas közösség, pár száz, vagy talán ezer szimpatizáns, akik szeretnénk az erdélyi magyarság sokszínűségét valóságként megélni, különböző véleményeket, legalább arányuknak megfelelően a nyilvánosság felszínén tartani.

Mi is aggódunk a romániai magyarság jövőjéért, nem tudjuk passzívan nézni, ahogy távoznak a jól felkészült erdélyi magyarok az országból, hogy megszűnt az országon belül a román-magyar párbeszéd, vagy ahogy választott vezetőink már-már szolgamódra próbálnak megfelelni a magyarországi, egyre kevésbé demokratikus, és az európai értékektől elszakadó kormány politikájának.

Hiszen tudják: többször próbáltunk Önökkel párbeszédet kezdeményezni. Eddig semmilyen jelzésünkre nem reagáltak, az Önök által működtetett sajtó véleményünket, álláspontjainkat, jobbítási szándékunkat elhallgatta. Most is megpróbáljuk komolyan venni a felhívásaikat, hogy mindenkire számítanak, mert úgy gondoljuk, hogy valóban fontos mindenki véleménye.

Ezért újra megkérdezzük önöket:

  • A kampány alaphangja, – ami bizonyosan zavart kelt a választók körében az –, hogy az Európai Bizottság rossz döntéseit fogják megváltoztatni leendő EP képviselőink. Várható-e egy konkrét felsorolás azokról a téves döntésekről, melyeket szeretnének kijavítani/megváltoztatni?
  • Számunkra érthetetlen, hogyan állíthatják azt, hogy „Románia tiltja a magyar nyelv és a közösségi szimbólumaink használatát”, ami egyáltalán nem felel meg a valóságnak. A magyar nyelv használata nem tiltott Romániában, és korábban az RMDSZ azzal kampányolt, hogy a zászlótörvényként emlegetett 1974/75-ös számú törvény végrehajtási utasításaiba (2001/1157 sz. kormányhatározat) bekerült a következő passzus „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket”. Mikor módosult ez a jogszabály? És valóban az EP volna hivatott erről dönteni?
  • Lesz-e a jövőben saját utat járó erdélyi magyar elképzelés a brüsszeli és strasbourgi politizálásban, vagy továbbra is mindenben alárendelődnek a Fidesz-KDNP elvárásainak?
  • Még mindig „mélyzöldnek” bélyegzik a jogos, a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmakat, azok politikai képviseletét?
  • Mit jelentsen a „progresszív politika” ismételt elutasítása? Miért használják a kifejezést pejoratív értelmezéssel? Milyen alternatívája van a haladó gondolkodásnak?
  • A Minority Safe Pack bukása után van-e elképzelésük arról, hogyan lehet az EU-ban a kisebbségek védelmének közös politikai vagy jogi kereteket teremteni?

Válaszukat várjuk, még inkább a gyakorlati lépéseiket, hogy mi is bízhassunk abban, és másokat is biztatva mondhassuk: valóban számít minden magyar véleménye.

2024. április 19.

Tisztelettel,

a Pluralizmus Erdélyben

kezdeményező csoport

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!