Pluralizmus Erdélyben: Nyílt levél Winkler Gyula EP-képviselőnek

2024. január 24. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport eljuttatott szerkesztőségünkbe egy Winkler Gyula RMDSZ EP-képviselőnek címzett nyílt levelet. A levélben több kérdést tesznek fel a politikusnak, akinek diskurzusa az elmúlt időszakban érezhetően megváltozott. Amint a Transtelexen is beszámoltunk róla, Winkler egyre inkább a fideszes retorikát alkalmazza beszédeiben és az elhibázott brüsszeli döntésekről, a mélyzöld és balliberális EP-vezetésről beszél, amelyet nézete szerint le kell váltani. Legutóbb a kolozsvári Szövetségi Képviselők Tanácsán hangoztatta ezt, erről itt olvashatnak bővebben. Erre az ideológiai fordulatra kérdez rá a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport, amelynek levelét az alábbiakban közöljük módosítások nélkül.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő figyelmébe

Tisztelt képviselő úr!

Üzenetünket, kérdéseinket Önhöz címezzük, mert Ön tűnik az egyetlen romániai magyar európai képviselőnek, aki, valamennyire a realitás talaján, a valósággal összhangban politizált az elmúlt több mint egy évtizedben. Problémaérzékenysége sok esetben összhangban volt a romániai állampolgárok reális kívánalmaival és ezen belül a Romániában élő magyar közösség elvárásaival. Ön világosan látta, hogy a fő gondok gazdasági kérdések, valamint a konfliktusok legfőbb forrása a jogállamiság kérdése. Hiába a demokratikus törvények sora, ha nem alkalmazzák őket.

De ezek a kijelentések inkább a múltbéli aktivitásával kapcsolatosak.

Az öt évvel ezelőtti a kampányban a helyi döntéshozás prioritásairól, a kisközösségek gazdasági megerősödésének lehetőségeiről, esélyegyenlőségről beszélt. Most, az Ön kommunikációját kívülről nézve, radikálisnak mondható változást érzékelünk.

Legalábbis ezt tapasztaljuk a retorikai fordulatok szintjén, ahol szinte teljesen a jelenlegi magyar kormány propaganda ízű szövegei köszönnek vissza mondataiból, akár az „Európa keresztény gyökerei” emlegetésekor, akár a „progresszívek és mélyzöldek ellen hirdetett harc” hangoztatásában.

  • Az teljesen érthetetlen sokunk számára, hogy az úzvölgyi katonai temető kérdését Ön az Európai Parlamentben szeretné felvetni, megoldást keresve. Gondolt már arra, hogy a magyar diplomácia miért teljesen passzív a kérdésben? A katonai temetőket a két ország, Románia-Magyarország közötti egyezmény védi. Vajon a magyar fél teljesen lemondott a helyzet kétoldalú tárgyalással való rendezéséről?
  • Önök az Európai Néppár (EPP pártcsalád) frakciójának tagjaként, miért az Európai Bizottság azon vezetőit, köztük Ursula von der Leyent támadják, aki eszmeileg szintén a mérsékelt jobboldali pártcsaládhoz tartozik? Nem érzik ezt ellentmondásosnak, miközben a (nem létező) baloldali-liberális vezetést emlegetik?
  • Azt nyilatkozza, hogy az Európai Bizottság vezetését kell leváltani, mert rossz döntéseket hozott. Mondana három ilyen rossz döntést a lejáró mandátumából, amelyet nem szavaztak meg Önök, mint az EPP frakció tagjai?
  • Valójában a reális veszély az, hogy a közelgő választások nyomán nem a baloldali-liberális és a zöld, hanem a szélsőjobboldali pártok látszanak megerősödni. Amennyiben mandátumot szerez, marad(nak)-e az EPP frakcióban? Vagy más terveik vannak?
  • Az Európai Bizottság és Európai Parlament a sajtószabadságot támogató, a visszaéléseket elkerülendő, média törvény-javaslat csomagot fogadott el a közelmúltban. A javaslatot, minden tagország támogatta, Románia is. Csak Magyarország nem szavazta meg. Mi az Önök álláspontja ezzel kapcsolatban?

Próbáltuk ezeket a kérdéseket, „szembesítéseket” politikusi Facebook-oldalán is feltenni, de sajnos érdembeli válaszokat eddig nem kaptunk. Reméljük ebben a formában, eddigi szokása szerint, alaposabb választ küld. Fontosnak tarjuk, hogy még a hivatalos kampánykezdés előtt közbeszéd témájává tegyük: hogyan tudjuk az erdélyi magyar társadalom plurális értékeit fenntartani, artikulálni. Az is fontos számunkra, hogy világossá váljék: ki fogja majd ezeket az értékeket képviselni az Európai Parlamentben?

2024. január 24.

Tisztelettel,

a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!