Egy barlang mélyén fogunk éhezni, ha még sokat könyökölünk a klímáért

2024. január 31. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

Primitív zöldellenes riogatással készül az RMDSZ az EP-választásokra, az üzeneteik olyan szintre süllyedtek, ami korábban elképzelhetetlen volt a magát mérsékelt, kiegyensúlyozott erőként bemutató szervezettől. A veszélyes (ál)ellenség szerepébe a természetvédelmi intézkedések és a természetvédők kerültek. Akiket Winkler Gyula újrázni készülő EP-képviselő már igyekszik is megbélyegezni a veszélyt sejtető „mélyzöld” jelzővel.

Néhány gyöngyszem az utóbbi hetek kommunikációs terméséből:

„az emberek éhezni fognak egy Belgium nagyságú nemzeti parkban”

Vincze Loránt EP-képviselő szerint ez történik, ha életbe lép az EU természethelyreállítási törvénye. Ami az ő értelmezésében annyit jelent, hogy a zöldek „be akarják gyepesíteni a termőföldeket”, emiatt nem lehet majd élelmiszert előállítani.

„a klímáért könyöklők azt akarják, hogy visszamenjünk a barlangba”

Antal Lóránt szenátor arról beszélt a Marosvásárhelyi Rádiónak, hogy nem kellenek az uniós klímacélok, mert ha gyakorlatba ültetik ezeket, összeomlik az EU gazdasága. Egy olajipari vállalat (!) vezetőjére hivatkozva kijelentette: „mese”, hogy a kőolaj égetése óriási veszélyt jelentene a klímára. És megszabta a követendő célt is: „az EU gazdaságának fontossága legyen a legfontosabb mindenkinek”.

„az Európai Parlament jelenlegi progresszív és mélyzöld többségét le kell váltani”

Winkler Gyula EP-képviselő megfogalmazása szerint a környezetvédők valami mély, és értelemszerűen gonosz dolgot akarnak ránk erőltetni. Amitől, mint már tudjuk, éhezni fogunk egy barlang mélyén, egy hatalmas védett terület közepén.

Kíváncsi lettem, hogy ezek a primitív és manipulatív üzenetek valóban az RMDSZ álláspontját tükrözik-e vagy csak kiküszöbölésre váró hibák annak a pártnak a kommunikációjában, mely nagyon sokszor adott környezetvédelmi minisztert Romániának. Ezért megkérdeztem a szövetség szóvivőjét, Csoma Botondot, aki – jóval árnyaltabban és kulturáltabban fogalmazva ugyan – de lényegében megismételte a kollégái mondókáját.

Miszerint „meg kell találni az egyensúlyt a klímavédelem és a gazdaság között, az inga nem lenghet ki egyik irányba sem”. Illetve, hogy nincs értelme annak, hogy világszinten egyedül az EU vezessen be szigorú környezetvédelmi szabályokat, mert ezek hatástalanok lesznek, ha nem száll be az USA, Kína stb., mivel az unió országai globális szinten mindössze az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8 százalékáért felelősek.

Felvetettem, hogy a biodiverzitás visszaállításával, azaz az élőhelyek rehabilitációjával és a vegyszerhasználat korlátozásával nem kell várni Kínára. Csoma szerint azonban a nagyipari mezőgazdaság nélkül nem lehet 8 milliárd embert etetni. Lemondani a nagyipari mezőgazdaságról lehet, hogy éhínséget okozna. További kérdésemre elismerte, hogy erre nézve nem látott elemzéseket, a globális éhínség réme „egy hipotézis”.

Vélhetően folyik már az ötletelés a párt kampánycsapatában arról, hogy milyen videókkal közvetítsék ezeket az üzeneteket. Mivel az előző választáskor láttuk, hogy bevett gyakorlat az RMDSZ-nél, hogy orosz kampányvideókból inspirálódjanak, ajánlunk most is egyet.

2022 karácsonyán az orosz állami média propagandacsatornája, a Russia Today (RT) kívánt Európának boldog karácsonyt ezzel a cuki jövendőmondó videóval. Ebben egy család a kislánynak 2021-ben ajándékba adott hörcsögöt 22 karácsonyán áramtermelésre fogja be, majd 23-ban megeszi vacsorára.

Az RT szerint ugyan ennek amiatt kellett volna bekövetkeznie, amiért az EU nem Oroszországot pártolja a háborúban. De szerintem a mélyzöld veszély ellen is megteszi. A hörcsög szimbolizálhatná az unió gazdaságát, amit a csapodár Von der Leyen megfőz vacsorára az európai népek már didergő családjának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!