A legnagyobb rövidtávú megfigyelőcsoporttal érkezett szervezet nem dicsérte agyon a választási környezetet

2022. április 6. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

200 rövidtávú megfigyelővel 1219 szavazóhelyiséget látogatott meg a vasárnapi országgyűlési választáson a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO). A 2001-ben létrejött szervezet – amely eddig a Balkánon és a posztszovjet térségben vizsgálta a választásokat – úgy látta, hogy technikailag jól bonyolították le a magyar szervek a választást, ám számos jogszabályi hiányosság a kormánypártot segítette.

„Beárnyékolták a választást azok a vádak is, amelyek szavazatvásárlásról és a választók megfélelmlítéséről szóltak” – közölte az ENEMO missziójának vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. Dritan Taulla egyelőre előzetes, rövidített jelentését közölte, a részletesebb két hónap múpva készül el.

A jogi hiányosságok elsősorban a kampányfinanszírozással kapcsolatosak. A törvényi korlátokat könnyű kijátszani harmadik fél bevonásával. (A rövid jelentésben nincsen benne, de erre lehet példa a Megafon, amelyről bíróság is kimondta, hogy közpénzt használ fel a kormánypárti információk terjesztéséhez.)

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ENEMO szerint az évek során sokat romlott a civil társadalmi szervezetek helyzete, szűkült a véleménynyilvánítás tere, nehezebbé vált a sajtó működése, és mindez negatívan hat ki a választói környezetre is. Kifogásolható, hogy a választókerületek között hét olyan is van, amelyben a szavazók létszáma 20 százalékkal haladja meg az átlagot – azaz egy ilyen körzetben élő választó szavazata tulajdonképpen kevesebbet ér, mint egy kevésbé népes körzet lakó szavazata.

A szervezet szerint a kampányt a súlyoan megosztó nyilatkozatok uralták, hiányzott a valódi párbeszéd és a választók érdemi tájékoztatása. Jellemző volt a közösségi oldalakon a politikai szereplők lejáratása, kamuprofilok működtetése, ami szintén nem az érdemi párbeszédet segítette.

Az ENEMO óvatosan fogalmazott az esetleges csalásokkal kapcsolatban: arról szólt, hogy sok olyan állítás van, amely a kiszolgáltatott csoportok és a köztisztviselők megfélemlítéséről szólt, hogy ezzel befolyásolják szavazataik irányát.

Az EBESZ előzetes jelentéséhez hasonlóan kiemelte az ENEMO, hogy a nők alulreprezentáltak a választói folyamatban, és aggályos, hogy a hazai civil szervezetek nem figyelhetik meg a választásokat.

A szervezet szerint a jogorvoslat érvényesítése is nehézségekbe ütközik a gyakorlatban: különösen az állami erőforrásokkal való visszaéléssel kapcsolatban hatástalan a jogi szabályozás és annak gyakorlati alkalmazása, így az ilyen jogsértések megelőzésére kevéssé alkalmas.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!