Megérkeztek az első külképviseleti urnák a Nemzeti Választási Irodához

2022. április 4. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az első urnák New Yorkból, Chicagóból, Washingtonból, Montrealból, Abu-Dzabiból és Szentpétervárról érkeztek meg. Ezen a hat külképviseleten összesen 1884-en szavaztak az országgyűlési választáson és a népszavazáson. A 145 külképviseleten szombaton és vasárnap 57 623, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szavazott.

A külképviseleteken nem számolják meg a voksokat, hanem csütörtök éjfélig a Nemzeti Választási Irodába szállítják, ahol választókerületenként szortírozzák és az átjelentkezők szavazataival együtt eljuttatják a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják az „utazó” szavazatokat a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri az „utazó” szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat, majd a szavazóköri eredményről jegyzőkönyvet állít ki. A választókerületi választási bizottság szombaton megállapítja a választókerületi eredményt, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben. (MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!