Sikerrel járt a NASA, először sikerült módosítani egy égitest röppályáját az űrben

2022. október 11. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes sikerrel ért véget a NASA legrosszabb forgatókönyvre készülő tesztküldetése, bő két héttel azután, hogy a DART űrszonda telibe találta a Földtől 11 millió kilométeres távolságban a kiszemelt, 163 méter átmérőjű, Dimorphos nevű aszteroidát, a mérések megerősítették, hogy igazolhatóan és jelentősen megváltozott az égitest pályája – jelentette be kedden a NASA.

Ahogy arról két héttel ezelőtt is írtunk, a NASA szakembereinek nem volt nagyon nehéz feladata a mérésekkel, a Dimorphos ugyanis egy másik, nála nagyobb aszteroida, a 780 méter átmérőjű Didymos körül kering, a keringési ideje pedig egészen eddig 11 óra 55 perc volt. A becsapódás után pedig azt kellett figyelni, hogy ez lecsökken-e, ahhoz pedig, hogy a küldetést sikernek könyveljék el, legalább 73 másodperccel kellett lecsökkenteni a Dimorphos keringési idejét. Egyes modellek szerint ennél jóval nagyobb csökkenésre is lehetett számítani, végül pedig bőven sikerült is túlteljesíteni ezt a célt, a Dimorphos keringési ideje 32 perccel lett rövidebb, mint eddig.

A NASA igazgatója, Bill Nelson arról beszélt kedden, hogy mindannyiunk felelőssége a bolygónk megóvása, elvégre csak ez az egy van belőle, ez a küldetés pedig szerinte jól mutatja, hogy az űrügynökség próbál felkészülni minden eshetőségre. Azt is hozzátette, hogy most kiderült, a NASA komolyan veszi a szerepét, mint a bolygó oltalmazója. Lori Glaze, a NASA planetológiával foglalkozó szárnyának vezetője pedig amellett, hogy kiemelte, az emberiségnek most először sikerült módosítania egy égitest pályáját az űrben, azt is leszögezte, hogy a most közölt eredmény fontos lépés annak megértése felé, hogy pontosan milyen hatással volt a DART becsapódása a megcélzott aszteroidára.

Glaze szerint az újabb és újabb adatok beérkezésével a csillagászok könnyebben tudják majd felmérni, hogy egy ehhez hasonló küldetést éles helyzetben is sikerre lehetne-e vinni, és ha igen, akkor pontosan hogyan. A továbbiakban a hangsúly átkerül majd arra, hogy mennyire hatékonyan adta át a lendületét a becsapódó űrszonda, ennek keretében vizsgálják majd többek közt az aszteroidából az űrbe jutó több tonnányi törmeléket is, melynek kirobbanása átmenetileg felerősítette a becsapódás erejét. Nancy Chabot, a projekt koordinációs vezetője elmondta, hogy már most rengeteg lenyűgöző adat érkezett be hozzájuk mind az aszteroidák tulajdonságairól, mind pedig az ilyen ütközések bolygóvédelmi hasznáról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!