C. Ronaldo büntetőt rontott, majd javított, Portugália tizenegyespárbajjal ejtette ki Szlovéniát

2024. július 2. – 00:45

C. Ronaldo büntetőt rontott, majd javított, Portugália tizenegyespárbajjal ejtette ki Szlovéniát
Portugália 0-0 után tizenegyesekkel nyert Szlovénia ellen az Eb-nyolcaddöntőben – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Portugália 0-0 és egy drámai hosszabbítás után tizenegyesekkel nyert Szlovénia ellen a nyolcaddöntőben. Cristiano Ronaldo büntetőt hibázott a hosszabbításban, Benjamin Šeško ajtó-ablak ziccert hagyott ki nem sokkal később, miközben a kapus Jan Oblak a végsőkig tartotta a szlovén csapatot. A büntetőpárbajban javítani tudott C. Ronaldo, a kapus Diogo Costa pedig háromból három lövést védve elintézte a továbbjutást. Pénteken portugál-francia negyeddöntő jön.

Portugália rendesen bekezdett a második hétfői nyolcaddöntőn Szlovénia ellen, a második percben Pepe Dias vétette el a szlovén kaput az ötös sarkáról, az ötödik percben pedig Cristiano Ronaldo vette át rosszul a labdát a tizenhatoson belül Rafael Leão megiramodása után, vagyis gyors egymásutánban kezdték kidolgozni az előzetesen esélyesebbnek látott portugálok. A két csapat a kezdéskor egyébként már régen tudta, hogy Franciaországgal találkoznak majd a pénteki negyeddöntőben, a portugál csapat még a melegítés előtt, a pálya közepén nézte a kivetítőn, ahogy a franciák a hajrában megszerzik a győzelmet Belgium ellen egy öngóllal.

A korai nagy lendület 10 perc után némileg megtorpant portugál oldalon, de látványosabb jelenetek így is akadtak, javarészt Cristiano Ronaldónak köszönhetően, aki volt, hogy dekázgatással vitte ki a labdát a szlovén védők közül, többször meg sarkazással próbálta játékba hozni a társait.

A harmincadik percben megint Ronaldo volt ott a portugál helyzetnél, de hat méterről nem lett túl erős a fejese, amit Oblak könnyen védett. Nem sokkal később Rafael Leão harcolt ki veszélyes helyen egy szabadrúgást egy újabb remek sprinttel, a labda mögé CR7 állt oda, a rendkívül erős szabadrúgás pedig nem sokkal kerülte el a bal felsőt. A 40. perchez közeledve egy gyorsan végigvitt szlovén támadás hozhatott volna némi izgalmat, de Nuno Mendes pont visszaért, és szögletre vágta a labdát Andraž Šporar már lövésre lendülő lába elől.

A félidő végére feléledtek a szlovénok, több támadást is vezettek, ezek közül talán a Benjamin Šeško távoli lövésével végződő emelhető ki, de az is nagyon könnyű fogás volt Diogo Costának, mivel pontosan a kapus ölébe szállt. Az első félidőt a talán addigi legnagyobb portugál helyzet zárta, a kapu felől kapott lekészítésre érkező João Palhinha lövése a kapufa külső szélét kapta el, nagyon közel jártak itt a portugálok a gólhoz, de maradt a gól nélküli döntetlen a szünetre.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A második félidő kezdéseként João Cancelo bolondította meg a szlovén védőket a jobbszélen pár csellel, és bár a beadása rossz helyre ment, Bernardo Silva egyből lecsapott a lecsorgóra, de csak egy pocsék lövést tudott összehozni. Pár perccel később a szlovénok jutottak el a portugál kapu előterébe, Šporar jól is lépett ki a védők mögé, ám lesen volt.

Cristiano Ronaldo az 55. percben újra jó helyről elvégzett szabadrúgással jöhetett, meg is lepte Oblakot, hogy középmagasan, a sorfal mellett, a kapu közepét célozta meg, nem is tudta fogni a szlovén kapus, de kiütni sikerült neki.

Miközben a portugálok szinte folyamatosan támadtak, a szlovénok csak a kontrákban és leginkább Šeško sebességében bízhattak, aki egy-egy megindulásával azért megizzasztotta a portugálokat. Főleg a 41 éves Pepe ellen volt sebességfölényben, de a rutinos portugál védő remekül pótolta helyezkedéssel a hiányosságát, és hiába sprintelt nagyot Šeško, a végén csak nagyon gyengén és nagyon pontatlanul tudott lőni a 60. perc után.

Eközben a szlovén szurkolók Eb-meccsen az UEFA szigora miatt viszonylag ritkán látható pirotechnikai eszközt is bevetettek a lelátón a nagy éneklés közben, hátha ezzel meg tudják védeni a szlovén kaput a portugál rohamoktól.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters, Kai Pfaffenbach / Reuters Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters, Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters, Kai Pfaffenbach / Reuters

A rendes játékidő utolsó 20 percében érezhetően utolérte a meccs tétje jelentette nyomás a két csapatot, sokkal feszültebbé vált a légkör, mindenki próbált egyre kisebb kockázatot vállalva, óvatosabban eljutni a talán továbbjutást jelentő gólig. Persze a portugáloknak nagy gyakorlatuk van az óvatosra vett 90 percekkel, a legutóbbi hat egyenes kieséses Eb-meccsükből 4 csak a hosszabbításban vagy azután dőlt el.

Azért nem teljesen erre játszottak, a 89. percben Ronaldo mozgott be a védők mögé, kapta is a labdát, amit egyből meglőtt, de Oblak jó helyen állt, furcsa mozdulattal, de fogta a lövést, ami akár a továbbjutást is eldönthette volna.

De nem döntötte, így a 2024-es Eb-n második alkalommal jöhetett a hosszabbítás. Szlovénia érezhetően erősen tartalékolni kezdett, amitől jelentősen esett az amúgy sem nagy iramú meccs sebessége. Portugália irányított, de a hosszabbításban nem tudták tesztelni az addig mindent védő Oblakot igazán veszélyes próbálkozásokkal.

A nagy kivárás viszont visszaütött, a 103. percben Diogo Jota tört be a szlovén tizenhatoson belülre, az előtte álló Vanja Drkušić felborította, Daniele Orsato játékvezető pedig minimális gondolkodás után befújta a büntetőt. Azt természetesen Cristiano Ronaldo vállalta el, ám nem ment a mennybe, és nem lőtte meg az első gólját az idei Eb-n, Oblak ugyanis továbbra is verhetetlen volt, nagy vetődéssel kiütötte a bal alsóba tartó lövést. A hosszabbítás szünetében a portugál játékosoknak a kihagyott büntető miatt zokogó C. Ronaldót is vigasztalniuk kellett.

Vanja Drkušić felborítja Diogo Jotát, Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az emiatt kapott tizenegyest – Fotó: Heiko Becker / Reuters, Lee Smith / Reuters Vanja Drkušić felborítja Diogo Jotát, Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az emiatt kapott tizenegyest – Fotó: Heiko Becker / Reuters, Lee Smith / Reuters
Vanja Drkušić felborítja Diogo Jotát, Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az emiatt kapott tizenegyest – Fotó: Heiko Becker / Reuters, Lee Smith / Reuters

A büntető hárítása után sem maradt munka nélkül Oblak, a hosszabbítás második félidejének elején Palhinha fejesét kellett kitolnia a felső léc alól. Közben a 110. percre a teljes szlovén védelem besárgult, így nem volt elég, hogy a fáradtsággal is meg küzdeniük, még arra is figyelniük kellett, nehogy emberhátrányba kerüljenek a legfontosabb, legnehezebb percekre.

Šeško a 114. percben hatalmas lehetőséget kapott, egyedül vezethette rá Diogo Costára, de nem tudta eltekerni jobb belsővel a labdát a kapus mellett, aki lábbal hárította a 16-os vonaláról érkező lövést. Ronaldo kihagyott büntetője és ez a helyzet volt a két legnagyobb a hosszabbításban, de egyik sem ment be, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Szlovénia kezdett,

  • Josip Iličić kihagyta az elsőt, Diogo Costa jól érezte a bal alsó sarkot, megfogta a szlovén tizenegyest; 0-0;
  • Cristiano Ronaldo elsőként állt oda a portugálok közül, ezt magabiztosan vágta be a jobb alsóba, bár Oblak ezúttal is érezte, merre kell vetődnie; 1-0
  • Diogo Costa a második tizenegyesnél is érezte az oldalt, Jure Balkovec a kapu jobb oldalába lőtt, de a portugál kapus védett;
  • Bruno Fernandes a jobb alsóba gurított tizenegyesével pedig már 2-0-s előnyt szereztek a portugálok;
  • Diogo Costa harmadikra is védeni tudott, tökéletesen érezte Benjamin Verbič lövését is, ezzel helyzetbe hozta a portugálokat;
  • Bernardo Silva pedig belőtte, ezzel három kör után eldőlt a továbbjutás.

Portugália pénteken Franciaországgal játszik az elődöntőbe jutásért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!