57 másodperc után már vezetett Törökország Ausztria ellen, de az utolsó pillanatig izgulni kellett

2024. július 2. – 23:57

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői meccsek után igazi felüdülés volt a németországi foci-Eb nyolcaddöntőinek utolsó összecsapása. A Eb eddigi meglepetéscsapata, a csoportkörben Franciaországot és Hollandiát is maga mögé utasító Ausztria őrületes meccset játszott Törökország ellen. Merih Demiral már az 1. percben megszerezte a vezetés a törököknek, és a második félidőben megduplázta csapata előnyét. Az osztrákok egy pillanatig nem adták fel, egy szöglet után szépítettek, és az utolsó másodpercig küzdöttek az egyenlítésért. A 95. percben elmaradt a dráma, Baumgartner közeli fejesét ugyanis óriási bravúrral ütötte ki a török kapus. Törökország 2-1-re nyert, és vasárnap este Hollandia ellen játszik a negyeddöntőben.

Őrült iramban indult a kedd esti meccs Lipcsében, már az első másodpercekben egymásnak esett Ausztria és Törökország. A középkezdés után rögtön helyzetbe kerültek az osztrákok, és még mindig az 1. percben jártunk, amikor a másik oldalon a törökök megszerezték a vezetést Merih Demiral góljával. A török szöglet után Christoph Baumgartner akart felszabadítani a gólvonal elől, de pechére a csapattársát, Stefan Poscht találta el, akiről majdnem bepattant a labda az osztrák kapuba. Patrick Pentz résen volt, és ki tudta kanalazni a labdát, amely pont az üresen álló Demiral elé került. A török védő hezitálás nélkül ki is használta a helyzetet.

Merih Demiral gólja az 57. másodpercben – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Merih Demiral gólja az 57. másodpercben – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

A 57. másodpercben lőtt gól volt a leggyorsabb a nyolcaddöntő meccsein. A csoportkörben azonban ennél is hamarabb talált be Albánia, a 23 másodpercben szerezték meg a vezetést az olaszok ellen.

A bekapott gól egy pillanatra sem fogta meg az osztrákokat, másodpercekkel a középkezdés után már majdnem egyenlítettek is, Christoph Baumgartner lövése csak centikkel kerülte el a jobb alsó sarkot. Pár perccel később a török gólvonal előtt suhant el a labda egy osztrák szöglet után, a hosszú saroknál érkező Baumgartner azonban nem tudta bekanalazni.

Az első negyedóra rohanása után sem csökkent a tempó, de a törökök kicsit hátrébb húzódtak, míg az osztrákok ezerrel mentek előre az egyenlítésért. A támadó focival nagy területek nyíltak meg a középpályán, így a törökök is villámgyors kontrákat vezethettek, és benne volt a játékban a második gól is.

Ennek ellenére komolyabb helyzetet már nem lehetett feljegyezni az első félidőben, a lefújás előtti másodpercekben ismét Baumgartner kapott egy kiváló labdát a szélről, de ekkor sem tudta sikerrel befejezni a támadást, mert az első gólt szerző Demiral még épp időben mentett előle.

Az 51. percben Posch káprázatos passzt adott a török tizenhatoson belül Marko Arnautovićnak, Mert Günok azonban a lehető legjobb ütemben jött ki a kapuból, és kicsúszva hárított. Két perccel később Konrad Laimer került helyzetbe a török kapu előtt, lövés közben azonban elcsúszott, és mellé ment a labda.

Hiába az osztrák fölény és helyzetek, az 59. percben a törökök megduplázták az előnyüket. Demiral mindenkinél magasabbra ugrott a török szöglet után, és két osztrák védővel a nyakában védhetetlenül fejelte az osztrák kapuba a labdát.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters és Thilo Schmuelgen / Reuters Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters és Thilo Schmuelgen / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters és Thilo Schmuelgen / Reuters

Nem adta fel Auszria, a 66. percben a második félidő elején csereként beállt Michael Gregoritsch tökéletesen érkezett az osztrák szöglet után a hosszú saroknál, és pár méterről bevágta a török hálóba a labdát. Három perccel később Gregoritsch majdnem ki is egyenlített, de Günok fogta a fejesét.

A meccs utolsó húsz másodpercében már egészen beszorították a törököket az osztrákok, Ralf Rangnick szövetségi kapitány pedig mindenkit beküldött a pályára, akiben benne lehet a gólszerzés. Florian Grillitsch középre tartó, lapos lövését Günok hárította a 75. percben. Pár perccel később Posch beadásánál rosszul jött ki a török kapus, nem tudta kiöklözni az osztrák támadók elől a labdát, de Baumgartner az üres kapu fölé fejelt.

A török szurkolók sípokkal igyekeztek megzavarni a játékosokat, és söröspoharak dobáltak a pályára. Az osztrák szögleteket rúgó Marcel Sabitzer fejét el is találták egyszer, a középpályás elterült a földön, és ápolni kellett.

Az utolsó percekben ismét olyan fejetlen rohanás vette kezdetét, mint amit a meccs elején láttunk. Baris Yilmaz elől előbb a kapuból kicsúszással érkező Pentz lőtte el a labdát, majd a török támadó fölé vágta a labdát. Yilmaz a 94. percben ismét helyzetbe került, és lezárhatta volna a meccset. Pentz ismét óriási hárítással tartotta életben az osztrákokat, hogy aztán a következő szögletnél már ő felsprinteljen a török kapuhoz fejelni.

A 95. percben Günok az idei Eb eddigi legnagyobb védését mutatta be, Baumgartner közeli fejesét ütötte ki hihetetlen bravúrral. A meccs végén így elmaradt a dráma, 2-1-re nyert Törökország, és továbbjutott a legjobb nyolc közé. Szombat este 21 órától a románokat kiejtő Hollandia ellen játszanak a negyeddöntőben.

A negyeddöntő párosításai:

  • péntek, 18 óra: Spanyolország – Németország
  • péntek, 21 óra: Portugália – Franciaország
  • szombat, 18 óra: Anglia – Svájc
  • szombat, 21 óra: Hollandia – Törökország

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!