Meglepetéssel indultak az Eb-nyolcaddöntők, Svájc simán kiejtette az olaszokat

2024. június 29. – 20:53

Meglepetéssel indultak az Eb-nyolcaddöntők, Svájc simán kiejtette az olaszokat
Meglepetéssel indultak az Eb-nyolcaddöntők, Svájc simán kiütötte Olaszországot – Fotó: Soren Stache / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc magabiztos játékkal, teljesen megérdemelten nyert a 2024-es futball-Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében a címvédő Olaszország ellen 2-0-ra. Luciano Spalletti semmit nem tudott felmutatni, Freuler és Vargas góljára pedig végképp nem tudtak válaszolni. Svájc az angol-szlovák győztese ellen folytatja majd.


Sérülések és eltiltások miatt összesen hat helyen cserélt a Horvátország ellen 1-1-es döntetlent elérő kezdőcsapatán Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány a 2024-es Eb első egyenes kiesés meccsére Svájc ellen. A nagy felforgatás némileg meg is látszott a címvédő olaszokon, Svájc ugyanis szinte azonnal magához ragadta az irányítást.

Több kisebb próbálkozás után az első igazán nagy helyzet is Svájcé volt, a 24. percben Breel Embolo lesgyanús helyzetből teljesen egyedül vihette az olasz kapura a labdát, jobbal csavart a hosszú felsőbe, de Gianluigi Donnarumma nagy védéssel tett arról, hogy ne kelljen azon izgulniuk, lesen volt-e a svájci.

Két perccel később Federico Chiesa lövése hozott némi veszélyt, illetve csak hozott volna, ha Manuel Akanji nem lép a labda elé. Nem sokkal később a másik kapu előtt Dan Ndoye lövését kellett blokkolnia Matteo Darmian.

A 37. percben viszont már nem volt sem blokkoló láb, sem Dunnarumma-védés. Nagyon sok próbálkozás után egy svájci passz jó helyre ment a tizenhatoson belülre, Ruben Vargas találta meg a nagy lendülettel keresztbefutó Remo Freulert, aki felpörgetéssel vette át a labdát, majd egyből lőtt a kapus támaszkodó lába mellé, Donnarumma csak belekapni tudott lábfejjel, hárítani nem, így az első félidő hajrájában Svájc megszerezte a vezetést.

Freuler lövése befért Donnarumma lába mellé – Fotó: Lars Baron / Getty Images
Freuler lövése befért Donnarumma lába mellé – Fotó: Lars Baron / Getty Images

Svájc a gól után sem állt le, a hosszabbítás első percében Fabian Rieder egy okos szabadrúgással próbálta meglepni az olasz kapust, amikor a tizenhatos sarkától ballal, a rövid oldal (bal alsó) felé csavart a sorfal fölött. Donnarumma csak a kapufa segítségével tudott védeni, maradt az 1-0.

A szünet után pedig nem hogy nem állt le, hanem egyenesen bekezdett Svájc, Vargas a gólpassza után a második félidő 26. másodpercében óriási gólt lőtt a hosszú felsőbe. Svájc ráadásul úgy lőtt nagyon gyors gólt, hogy az olaszok kezdték a félidőt.

A lehengerlő játék mellett azért Svájcnak is volt izgulni valója, például az 52. percben Fabian Schär fejjel szeretett volna tisztázni a kapuja előtt, de nem jól ért bele, és a kapus Yann Sommer (a többi svájcival együtt) csak dermedten nézte, ahogy a bal kapufáról kifelé pattan a labda.

Ez az apró, svájci szempontból minithriller nem törte meg a lendületüket, sőt, Olaszország annyira tanácstalan maradt, hogy Ndoye a 65. percben még egy ollózással is meg mert próbálkozni, hátha alapon, de csúnyán mellé lőtt a labdának.

Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Az olaszok első, kaput találó lövése a 73. percben jött a csereként beálló Mateo Reteguitől, de Sommer biztos kézzel fogta a próbálkozást. Nem sokkal később az olaszok újabb kapufáig jutottak, immár önerőből: egy lágy emelés utáni csúsztatásból Gianluca Scamacca találta el közelről a jobb kapufát, lesgyanús helyzetben.

A 83. percben Svájc eldönthette volna a meccset, egy fordulás után a csereként beálló Steven Zuber lőtt éles szögből, a labda viszont elgurult a kapu előtt, és érkező sem volt középen. Olaszország később, a hajrában sem tudott felmutatni semmit és végül két kapufával (az egyik egy svájci játékos majdnem öngóljából jött) és egyetlen, kaput eltaláló lövéssel zárva esett ki.

Svájc az angol-szlovák párharc győztesével folytatja majd a negyeddöntőben egy hét múlva, július 6-án, szombaton 18.00-tól Düsseldorfban. Svájc története során másodszor jutott be Eb-negyeddöntőbe, ám így is történelmet írt, mert először nyert Európa-bajnokságon egyenes kieséses szakaszban, 2021-ben ugyanis 3-3-as döntetlen után, büntetőpárbajjal ejtették ki a franciákat (és végül szintén büntetőpárbaj után estek ki a negyeddöntőben a spanyolok ellen).

Svájc–Olaszország 2-0

  • gólok: Freuler (37'), Vargas (46')
  • sárga lapok: Barella (35'), El Shaarawy (45'), Mancini (57')

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!