A magyar válogatott kiesett a futball-Eb-ről

Legfontosabb

2024. június 26. – 23:54

A magyar válogatott kiesett a futball-Eb-ről
A magyar válogatott a szurkolókkal közösen énekelte a himnuszt a Svájctól elszenvedett 3-1-es vereség után – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Grúzia 2-0-ra legyőzte Portugáliát az F csoportban szerda este, eldőlt, hogy a magyar válogatott nem lesz ott a nyolcaddöntőben a németországi foci-Eb-n. A napokon át tartó reménykedés és számolgatás után kiderült, négy csoportharmadik is megelőzte Magyarországot.

Vasárnap este drámai meccsen szerezte meg az első győzelmét az idei Eb-n a magyar csapat Skócia ellen. Varga Barnabás horrorsérülése után sokáig állt a játék, így tíz perc hosszabbítás volt a meccs végén. Egy kivédekezett skót szöglet után Sallai Roland és Csoboth Kevin indult el támadni, és egy szép összjáték után a csereként beállt újpesti játékos talált be a 100. percben. A három ponttal Magyarország megelőzte Skóciát, és a csoport harmadik helyén végzett.

A hat csoport első két helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbmegy a nyolcaddöntőbe. Az elmúlt napok legizgalmasabb kérdése számunkra az volt, hogy a magyar válogatott a 3 pontjával és mínusz 3-as gólkülönbséggel meg tud-e előzni minimum két csoportharmadikot.

Miután hétfő este Olaszország a 98. percben kiegyenlített Horvátország ellen, biztossá vált, hogy a horvátok 2 ponttal már mögöttünk lesznek a csoportharmadikok versenyében. Kedden is meglehetett volna a továbbjutás a magyar válogatottnak, ha Anglia legyőzi Szlovéniát. Gareth Sotuhgate csapata azonban egy kiábrándító meccsen ikszelt, így Szlovénia jobb gólkülönbséggel beelőzött minket, mint ahogy a 4 pontos Hollandia is előttünk végzett.

Maradt a szerdai nap, ahol a portugál és a török győzelem jelenthette volna a magyarok legbiztosabb továbbjutását. Törökország nekünk kedvező eredményt ért el, 2-1-et játszott a hamar tíz főre fogyatkozó Csehországgal, de Portugália nem túl nagy ellenállást kifejtve, 2-0-ra kikapott a papíron náluk jóval gyengébb grúzoktól.

A magyar válogatott június 15-én Svájc ellen kezdte az idei Eb-t. Az első félidőben kifejezetten gyengén játszott Marco Rossi alakulata, és a fordulásnál már 2-0-ra vezetett Svájc. A 66. percben a ferencvárosi Varga Barnabás fejes góljával szépíteni tudtunk, és becsülettel ment előre a csapat az újabb gólért. Ez nem jött össze, sőt, a 93. percben Willi Orbán katasztrofális hibája után Embolo szerzett még egy gólt, így 3-1 lett a végeredmény.

Négy nappal később már sokkal jobban futballozott a magyar válogatott, de nem bírtunk a torna egyik fő esélyesének tartott Németországgal. A németek egy vitatott góllal hamar előnybe kerültek, majd a második félidőben egy szép támadás végén Gündogan góljával eldöntötték a meccset, 2-0-ról már nem tudtunk felállni.

Ez sorozatban a harmadik Európa-bajnokság, amelyen ott van a magyar fociválogatott. A 2016-os tornán Izlandot, Portugáliát és Ausztriát is magunk mögé utasítva csoportelsőként jutottunk a legjobb tizenhat közé. A nyolcaddöntőben aztán Belgium 4-0-ra átgázolt a magyar csapaton.

Öt évvel később igazi halálcsoportba kerültünk: Franciaországgal, Németországgal és Portugáliával kellett megküzdeni a részben magyarországi rendezésű Eb-n. A portugáloktól kikaptunk 3-0-ra, ám aztán a franciákkal és a németekkel nagy meglepetésre döntetleneztünk. Végül így is csak a csoport negyedik helyén végzett Rossi csapata.

A magyar válogatott legközelebb szeptember 7-én a Nemzetek Ligája negyedik idényében Németország vendége lesz Düsseldorfban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!