A foci-Eb eddigi legnagyobb góljával kezdtek a románok, majd pár perc alatt kiütötték Ukrajnát

2024. június 17. – 17:55

A foci-Eb eddigi legnagyobb góljával kezdtek a románok, majd pár perc alatt kiütötték Ukrajnát
Fotó: Angelika Wermuth / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán zászlóval a vállukon hallgatták meg a himnuszt az ukrán csapat játékosai a Románia elleni meccs előtt a foci-Eb csoportkörében hétfő délután. Az ukrán válogatott először szerepel nemzetközi tornán az orosz-ukrán háború kitörése óta. Három éve a legjobb nyolcig jutottak, a negyeddöntőben Angliától kaptak ki.

A hétfő délutáni mérkőzés azonban nem az ukránokról szólt, Románia 3-0-s kiütéses győzelmet aratott az E csoport nyitó fordulójában. A meccset az ukránok kezdték bátrabban, az első percekben sokkal többet volt náluk a labda, és többször is eljutottak az ellenfél kapujáig, helyzetet azonban nem tudtak kialakítani. A román csapaté volt az első kaput eltaláló lövés, Florinel Coman lövését a 8. percben könnyedén védte a Real Madriddal BL-győztes Andrij Lunin.

Az első húsz perces álmosító játéka után magára talált Románia, és könyörtelenül kihasználta az ukrán védelem első bénázását a 29. percben. Egy rossz passz után a románokhoz került a labda, és Nicolae Stanciu bombagólt lőtt a jobb felsőbe bő 20 méterre a kaputól. Lunin hiába nyújtózkodott, esélye sem volt elérni a labdát.

Az első gól után felpörgött a játék, és mindkét csapatnak voltak kisebb helyzetei. Mudrik beadását Radu Dragusin fejelte ki a kapu elől, majd Dennis Man lövése centikkel kerülte csak el az ukrán kaput. Majdnem megduplázta a román előnyt Nicolae Stanciu az ezt követő szöglet után, a mesterien betekert labdája a felső lécről pattant ki. Nagy eséllyel az idei foci-Eb gólja lett volna, ha bemegy.

Az első félidő utolsó perceiben már egyértelműen a román válogatott uralta a játékot, és csak az volt a kérdés, hogy mikor találnak be ismét. Erre a második félidő elejéig kellett várni: az 53. percben Razvan Marin lőtte ki a jobb alsó sarkot, a labda átsuhant Lunin kezei alatt. Románia hajtott tovább, és futószalagon dolgozta ki az újabb és újabb helyzeteket. Alig négy perccel később ismét betaláltak: egy szöglet után Man parádés cselt mutatott be, majd középre adta a labdát, amit Denis Dragus közvetlen közelről betuszkolt az ukrán kapuba.

Az ukránok küzdöttek, de csak a 77. percben találták el először az ellenfél kapuját, Szudakov lövését hárította a román kapus, Florin Nita. A románok a háromgólos előny birtokában kényelmesebben játszottak az utolsó percekben, a meccset egy pályára rohanó román szurkoló zavarta csak meg. Tíz perccel a vége előtt majdnem összehozott még egy öngólt két román védő, de Nita észnél volt, és kipiszkálta a bal alsó sarokba tartó labdát.

Huszonnégy év után nyert Románia meccset foci-Eb-n, és már most több pontja van, mint legutóbb, nyolc éve, amikor csoportutolsóként, egy ponttal búcsúztak. A csoport másik meccse 18 órától kezdődik, Belgium Szlovákiával játszik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!