Pelenkásan már dartsozott, 16 évesen felforgatta a kocsmasportok királyát

2024. január 4. – 15:18

Pelenkásan már dartsozott, 16 évesen felforgatta a kocsmasportok királyát
Luke Littler felkészül a színpadra lépésre a 2023/24-es Paddy Power World Darts Championship döntője előtt 2024. január 3-án – Fotó: Tom Dulat / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem lett volna ott a dartsvilágbajnokság mezőnyében, egyedül, kísérő nélkül be sem engedték volna a csarnokba a 16 éves Luke Littlert, hogy lássa a kocsmasportok csúcsának döntőjét. Kísérő azért így is akadt, hiszen Littler érdekelt volt a vb-döntőben, ahol a világranglistát vezető Luke Humphries ellen állhatott ki. A 16 éves, Atom (Luke the Nuke) becenévre hallgató tehetség ráadásul előnyben is volt, a hetedik szettben egyetlen dupla 2-re volt attól, hogy 5-2-re húzzon el a szetteket nézve a 7 megnyert szettig tartó döntőben. Humphries azonban innen elkapta a fonalat, és 4-2-ről felállva, sorban 5 szettet nyerve világbajnok lett.

A mai médiaszaturált világban viszonylag ritka, hogy az ember ne ismerje már előre a kedvenc sportága feltörekvő csillagait. A 16 éves Luke Littlernek mégis szinte a teljes ismeretlenségből sikerült berobbannia az idei dartsvilágbajnokságon. Persze a legelvakultabb dartsrajongók már ismerhették valamennyire a nevét, hiszen a világranglista 164. helyéről érkező tinédzser korábban két junior vb-t is nyert, illetve úgy jutott ki a vb-re, hogy megnyerte a fiatal tehetségeknek rendezett PDC Youth Development Tourt. A jutalma a vb-indulás mellett az volt, hogy az első fordulóban kiállhatott a korábbi világbajnok Christian Kinst ellen, akit 3-0-val söpört ki a világbajnokságról, ezzel pedig szinte azonnal a darts egyik legnagyobb sztárjává vált. De a budapesti közönség is találkozhatott vele, a 2022-es budapesti WDF ifjúsági Európa-kupán Littler egyéniben, összetettben és csapatban is aranyérmes lett, párosban pedig bronzérmet szerzett.

A szupertehetséget a vb-n a későbbiekben sem ijesztették meg a korábbi világbajnokok, a negyeddöntőben például az öt vb-címmel rendelkező Raymond Van Barneveldet küldte haza, miközben az alkoholtól egyre jobban hangulatba jövő közönség azt üvöltötte énekelte Littlernek, hogy reggel suliba kell majd mennie. A január 21-én már 17. születésnapját ünneplő Littler egyébként már nem jár iskolába, úgyhogy nem nagyon vette zokon ezt a viccelődést, sőt, igazából csak az előnyét látja annak, hogy mennyire fiatal.

Nyilván 16 évesen még nem ihat, és bár már sokat vesztett a kocsmasportjellegéből a darts, még ma is elő-előfordul, hogy egyes játékosok meccs után vagy épp közben alkohollal oldják a stresszt. Littler viszont nem, így sosem ébred másnaposan, vagyis így legalább nem rontja a koncentrációját. Az ünnepléseket sem kocsmákban, hanem inkább gyorséttermekben tartotta, a világbajnokság alatt közönségkedvenc lett azzal is, hogy kebabbal, KFC-zve ünnepelte a győzelmeket. A döntőre – amibe szintén egy korábbi világbajnokot, Rob Crosst kiejtve jutott be – pedig a korábbi rutinját megtartva, igazán tinis módon délig aludva, sonkás-sajtos omlettet reggelizve és pizzát ebédelve készült.

Egy londoni kebabozó egyébként azt is felajánlotta a dartsvilágbajnokságok legfiatalabb döntősének, hogy amennyiben világbajnok lesz, élete végéig ingyen ehet majd náluk. Bár Littler végül előnyből bukva vesztett a rendkívül izgalmas szerdai döntőben, egy ideig alighanem nem lesznek kebabgondjai: a BBC összesítése szerint 200 ezer fontot, vagyis nagyjából 88 millió forintot keresett a világbajnoki szereplésével. Csak összehasonlításképp, a vb előtt összesen 2500 fontot dartsozott össze magának. Azt is elárulta, hogy mire költi a nyereményét: vesz magának pár melegítőt, egy új kabátot, és beletol egy kis pénzt a FIFA-fiókjába Xboxon.

Szakértők szerint a 200 ezer font viszont még csak a kezdet, a gyorsan jött hírnévvel ugyanis még többet kaszálhat. A kiugró vb-szereplés miatt Littler szó szerint hetek alatt gyűjtött majdnem 700 ezer követőt az Instagramon, de még enélkül is jó pár cég állhat sorban, hogy megszerezzék reklámarcnak. Az újdonsült hírnév súlyával talán még nincs is teljesen tisztában Littler, de azért már kezdi érezni, mibe is került: „Most interjút adok a Sky Sportsnak. Általában az szokott lenni, hogy reggelente nézem a Sky Sports híradóját. Most meg én vagyok a hírekben. Hihetetlen az egész. Teljesen megváltozott az életem” – mondta.

A figyelem pedig természetesen már a vb közben is megtalálta: amikor kiment a december 28-i Arsenal–West Ham-focimeccsre, hiába próbált a kapucnis pulcsija fedezékébe bújni, az emberek így is fotókat kértek tőle. „A fejemre húztam a kapucnimat, el akarok bújni, mi történik?” – reagált utólag a nem várt érdeklődésre.

Pelenkásan kezdte

Jó párszor körbejárta a vb alatt az internetet az a videó, amin a 18 hónapos Littler látható, amint pelenkában dobálja a nyilakat egy mágneses táblára, miközben a sportág ikonjai, Raymond van Barneveld és Phil Taylor bevonulózenéjére imitálja azok ünneplését. Van Barneveldet ugye le is győzte a vb-n, bő 14 évvel később. A dartsfenomén elmondása szerint négyévesen már rendes táblára játszott, hét-nyolc éves korában pedig már versenytávolságból, versenymagasságba helyezett táblára játszott. Ekkoriban, nyolc-kilenc évesen már szülővárosa, Warrington kocsmáiba járt a szülei kíséretében, ahol heti négy-ötször játszott is.

A korai kezdés meg is látszott a teljesítményén, legalábbis Karl Holden, Littler egy korábbi edzője azt mondta a Sky Newsnak, hogy a fiatal tehetség már tízévesen olyan átlagokat dobált, amikre mások leginkább csak 16-20 évesen képesek. Ezt a vb-n is bizonyította, 106,12-es mutatóval megdöntötte a legjobb vb-újonc átlagát, és persze a vb-k történetének legfiatalabb nyertese is lett.

A Sky Sportsnak nyilatkozva Littler elismerte, hogy magát is meglepte, mennyire jól játszott a világbajnokságon. „Még nem is igazán fogtam fel” – nyilatkozta az ezüstérmet hozó, elvesztett döntő előtt, hozzátéve, hogy fontosnak tartja, hogy a sportot tartsa szem előtt, megmaradjon olyannak, amilyen volt, és kicsit lazítson. A vb előtt egyetlen meccs megnyerése volt a célja, ehhez képest a végén ahhoz is közel volt, hogy 16 évesen, világszenzációvá válva megnyerje a dartsvilágbajnokságot. Éppen ezért úgy érezte, hogy a döntőben nem volt vesztenivalója Luke Humphries ellen.

Az élő legenda is őt méltatja

Littler egyik legnagyobb példaképe, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor dicséretét is kiérdemelte. Taylor már a vb kezdete előtt is beszélt róla egy elemzésben, kiemelve, hogy még nagyon fiatal, 18-19 évesen, egy kicsit több rutinnal a zsebében még jobb lehet. Taylor később a háromszoros világbajnok Michael van Gerwenhez is hasonlította a tehetséget, aki nem is nagyon tudott mit kezdeni ezzel.

Bár a szerdai döntőt Humphries nyerte, a világbajnoki címe után ő is ejtett pár szót a 16 éves ellenfeléről. Mint mondta, végig az volt a fejében: „»Nyerd meg, mert hamarosan már ő fogja dominálni a darts világát!« Hihetetlen játékos, kérlelhetetlen.” Humphries szerint ma neki kellett nyernie, de úgy érzi, Littler sokszor lesz még győztes.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!