Tíz éve történt Michael Schumacher síbalesete

2023. december 29. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

2013. december 29-én Michael Schumacher síelni ment feleségével, Corinnával, fiával, Mickkel és lányával, Ginával a franciaországi Meribelbe. Nem sokkal délelőtt 11 óra után letért a pályáról, hogy egy másik síelőnek segítsen, szikláknak ütközött, és beütötte feje jobb oldalát. Sisakja kettétört az ütközéstől. Eleinte magánál volt, de kérdésekre nem tudott válaszolni. Helikopterrel a moutiersi kórházba szállították, már akkor kómában volt, amikor odaért. Azonnali agyműtétre volt szüksége a duzzanat megszüntetése és a folyamatos oxigénellátás biztosítása érdekében.

Már az első sajtótájékoztatón rendkívül súlyosnak minősítették a volt Forma–1-es pilóta állapotát. Schumachert mesterséges kómába helyezték, a kórház altatóorvosa, Jean-Francois Payen azt mondta, hogy ha Schumacher nem viselt volna sisakot, eleve nem élte volna túl az esést.

Egy későbbi vizsgálat megállapította, hogy a baleset idején Schumacher normál sebességgel síelt, de sérüléseit valószínűleg egy 2009. februári motorbaleset súlyosbította, amelyben fej- és nyaktörést szenvedett.

2014 áprilisában Schumachert fokozatosan felébresztették az orvosi kómából, a folyamat 2014 júniusában fejeződött be. Úgy tudni, hogy jelenleg a svájci Glandben, a Genfi-tó partján fekvő otthonában ápolják.

A hétszeres bajnok állapotáról azóta tudatosan nem ad információkat a család, készült ugyan egy Netflix-dokumentumfilm róla, de ennek sem az a célja, hogy a mindennapokat bemutassa, sokkal inkább a múltidézés.

A 91-szeres futamgyőztes, összesen 308 futamon indult pilótát többször próbálták megközelíteni illetéktelenek, egyszer például

egy papnak öltözött újságíró megpróbált bejutni Schumacher kórházi szobájába azzal az ürüggyel, hogy áldást ad a sérült versenyzőre.

Annak a helikopteres légimentő cégnek az egyik vezetője, ami hat hónappal a katasztrófa után a francia kórházból Svájcba szállította Schumachert, állítólag megpróbálta ellopni az orvosi feljegyzéseit, és 50 000 euróért több európai médiumnak eladni. Francia és svájci ügyészeknek sikerült visszavezetniük az állítólagos lopást a légimentés vezetőjéig, akit azonnal letartóztattak. Másnap reggel, órákkal azelőtt, hogy bíróság elé kellett volna állnia, a tisztek a férfi holttestét a cellájában találták meg.

Később egy meg nem nevezett „barát” jutott be Schumacher otthonába, akinek sikerült képet készítenie róla és kicsempésznie. A képet állítólag egymillió euróért árulták európai médiacsoportoknak, de a német hatóságok hamar közbeléptek. A kép soha nem került nyilvánosságra, és a mai napig egyetlen nyilvános fotó sem készült Schumacherről a baleset után.

Idén a volt pilóta azzal került be a hírekbe, hogy egy német magazin lehozott vele egy interjút, amiről később kiderült, hogy valójában egy chatbot írta. A cikkből ugyan már látszik, hogy a szöveget egy mesterséges intelligencia alkotta, de a címlapon alcímben még a Die Aktuelle is beismerte, hogy „megtévesztően valóságos” volt. Később az interjúért felelős szerkesztőt kirúgták.

Ma sem tudni túl sokat Schumacher állapotáról, a család továbbra is nagyon szigorúan őrzi a volt autóversenyzőt. A legutóbbi friss információ 2019-ből való, amikor Schumacher őssejtkezelésen esett át idegrendszerének javítása érdekében, a párizsi Georges Pompidou Európai Kórházban a legmodernebb eljárásnak vetették alá. Ezután mindössze annyit osztottak meg a nyilvánossággal, hogy Schumacher „magánál van”. Az évek során több jó barátját és egykori kollégáját sem engedték be hozzá, akik látni szerették volna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!