Palesztinpárti posztja miatt felbontotta a holland focista szerződését a Mainz

2023. november 3. – 22:23

Palesztinpárti posztja miatt felbontotta a holland focista szerződését a Mainz
Anwar El Ghazi – Fotó: Olaf Kraak / ANP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal felbontotta holland focistája szerződését a Mainz, miután Anwar El Ghazi palesztinpárti bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán – írja a BBC.

A 28 éves focistát először október 17-én függesztette fel a német klub egy időközben törölt, palesztinpárti posztja miatt – ezt a posztot egy, a Hamász által is használt szlogennel zárta, amit Németországban potenciálisan gyűlöletbeszédnek tekintenek a hatóságok. Hétfőn feloldották a felfüggesztést, ám később, pénteken bejelentették az azonnali szerződésbontást. A klub közleményében ezt a játékos közösségi médiában tett nyilatkozataival és posztjaival magyarázták.

A Mainz hétfőn még azt közölte, hogy a játékos visszatérhet az edzésekre és meccsekre a klub értékeinek betartása iránti elkötelezettségére és a megbánására tekintettel. Szerintük El Ghazi elhatárolódott az Instagram-fiókján közzétett bejegyzésétől, és megbánta a poszt közzétételét, amit egyébként pár perccel később törölt is. A Mainz szerint El Ghazi bejegyzése „olyan módon foglalt állást a közel-keleti konfliktusról, amit nem tolerálhat a klub.” A német fociklub stadionját a zsidó alapító tagjáról, Eugen Salomonról nevezték el, aki 1942-ben halt meg a holokausztban.

Két nappal később, szerdán aztán kifejtette, hogy ez nem igaz, ellentmondva a klubjának. Ezt követte a pénteki kirúgása. „Állj ki azért, ami helyes! Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyedül maradsz” – írta El Ghazi a közösségi médiában a klub döntés után. Szerinte a megélhetése elvesztése semmi ahhoz a pokolhoz képest, amelyet az ártatlan és kiszolgáltatott embereknek kell átélniük a Gázai övezetben.

El Ghazi a nyáron ingyen érkezett a Mainz csapatába, és ebben a szezonban eddig három mérkőzésen lépett pályára. A 28 éves szélső korábban a PSV Eindhoven, az Aston Villa, a Lille és az Ajax játékosa volt, a holland válogatottban kétszer lépett pályára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!