Egy csók és más semmi? Egyre fogy a levegő a spanyol fociszövetség elnöke körül

Legfontosabb

2023. augusztus 29. – 23:30

Egy csók és más semmi? Egyre fogy a levegő a spanyol fociszövetség elnöke körül
Luis Rubiales megcsókolja a pódiumon Jennifer Hermosót a FIFA nőilabdarúgó-világbajnokság megnyerése után – Fotó: Noemi Llamas / Eurasia Sport Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Világbajnoknak lenni minden sportágban az egyik, ha nem a legnagyobb dicsőség, pláne akkor, ha egy nemzet először nyeri el a címet. A spanyol női futball-válogatott augusztus 20-án, az angolok 1–0-s legyőzésével először nyerte meg a női foci-vb-t, de az elmúlt másfél hét önfeledt ünneplés helyett egy mind jobban elmérgesedő botrányról szólt, miután a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales a döntőt követően örömében szájon csókolta a csapat középpályását, Jennifer Hermosót.

Eleinte úgy tűnt, hogy nemcsak Rubiales, hanem Hermoso szerint is egy „természetes, spontán és kölcsönös gesztusról” volt szó, ám a játékos később azt írta, hogy nem egyezett bele a csókba, és egy szexista, oda nem illő cselekedet áldozatának érezte magát. Időközben a nemzetközi szövetség, a FIFA felfüggesztette a lemondását belengető, aztán visszavonó Rubialest, aki ellen ügyészségi vizsgálat is indult, a válogatott pedig bejelentette, hogy addig nem játszik, amíg az elnök le nem mond. Összeszedtük, mit kell tudni a botrányról.

Ami történt

A spanyol válogatott győzelme után az ilyenkor megszokott ceremónia következett, a játékosok egyesével mentek fel egy pódiumra, ahol Gianni Infantino, a FIFA elnöke adta át nekik az érmeket. A pódiumon többek közt ott állt a spanyol királyné, az ausztrál miniszterelnök, a brit külügyminiszter és Rubiales is, aki a legtöbb játékost nagy ölelésekkel, arcra adott puszikkal és néha emelgetéssel üdvözölte. Hermosónál is ez volt a forgatókönyv, ám mielőtt a középpályás továbbment volna, Rubiales még megfogta a fejét, és szájon csókolta, mielőtt két hátba veregetéssel elengedte volna.

Hermoso erre ott a helyszínen nem reagált semmit, és bár nem sokkal később egy Instagram live-ban azt mondta, hogy nem tetszett neki a dolog, a sajtónak már arról beszélt, hogy ez egy spontán, a túlcsorduló örömükből fakadó gesztus volt, és kiemelte, hogy az egész csapatnak nagyon jó a viszonya Rubialesszel. A szövetség elnöke hasonlóan vélekedett, ő azt mondta, hogy ez egy csók volt két, ünneplő barát között, ennél többet csak az idióták láttak bele, akiket figyelmen kívül kell hagyni, és helyettük a jó dolgokra kell koncentrálni.

Ahogy Rubiales látja

Az egyértelmű felháborodástól és a lemondását követelő hangoktól vélhetően nem függetlenül a szövetség elnöke egy nappal később mégis bocsánatot kért a csók miatt. Nyilatkozatában elismerte, hogy tévedett, amikor így cselekedett, de állította, hogy nem rossz szándék vezette, csak az izgalom, és hozzátette, hogy „abban a pillanatban ez természetesnek tűnt”. Az elnök azt is megígérte, hogy tanulni fog ebből, de a FIFA ennek ellenére csütörtökön fegyelmi vizsgálatot indított az ügyben, hogy kiderüljön, Rubiales megsértette-e a fegyelmi előírásokat.

Elsőre úgy tűnt, hogy ez meg is pecsételte a sorsát, a spanyol sajtó aznap arról írt, hogy az elnök pénteken benyújtja a lemondását. Másnap viszont ennek ellenkezője derült ki a szövetség közgyűlésén, ahol Rubiales egy szenvedélyes, félórás beszédben védte meg magát. Az elmúlt napok eseményeit itt boszorkányüldözésnek nevezte, arról beszélt, hogy a bocsánatkérésnek elégnek kellene lennie, mert a csók a spontaneitása ellenére a játékos beleegyezésével csattant el, és hangsúlyozta, hogy lemondás helyett a végsőkig fog harcolni az igazáért.

Ahogy Hermoso látja

A spanyol középpályás ezzel szemben már az első reakciója alapján sem élvezte annyira a helyzetet, és bár ezután egy elméletileg hivatalos nyilatkozatban arról beszélt, hogy a csók a pillanat hevében csattant el, pénteken az Instagramon már egészen más hangvételű posztban kommentálta az esetet. Hermoso itt részletesen írt arról, hogy Rubiales állításával ellentétben a csókba nem egyezett bele, és egy szexista, nem odaillő cselekedet áldozatának érezte magát utána.

Alexia Putellas, Jennifer Hermoso és a spanyol Irene Paredes ünnepel a trófeával a világbajnokság megnyerése után, 2023. augusztus 20-án – Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Alexia Putellas, Jennifer Hermoso és a spanyol Irene Paredes ünnepel a trófeával a világbajnokság megnyerése után, 2023. augusztus 20-án – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

A játékos azt is hozzátette, hogy a döntő óta folyamatosan nyomás alatt tartotta őt a szövetség, hogy nyilatkozatban mentse fel Rubialest, de ezt nem tette meg. Ez azért volt érdekes, mert korábban a Relevo nevű spanyol sportlap is azt írta, hogy az elnök a Madridba tartó gépen rá akarta venni Hermosót egy közös videó rögzítésére, amit ő elutasított – így született meg végül Rubiales saját bocsánatkérő videója. A Relevo azt is állította, hogy Hermoso korábbi, az elnök felelősségét elkenő nyilatkozata valójában nem tőle, hanem a szövetségtől származik. A szövetség ezt tagadta, és jelezte, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Ahogy mindenki más látja

A közösségi médiában az első pillanattól fogva mély felháborodást váltott ki az eset, és a mezei internetezők mellett újságírók, politikusok, valamint a spanyol és a globális játékos-szakszervezet is arról írtak, hogy Rubialest felelősségre kell vonni. Irene Montero, az egyenlőségért felelős spanyol miniszter arról írt, hogy egy beleegyezés nélküli csók a nők elleni szexuális zaklatás mindennapos formája, amelyet nem szabad normalizálni. Pedro Sánchez miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az esetet, és számos más politikus és kormánytag is úgy vélekedett, hogy Rubialesnek le kellene mondania a történtek után. José Luis Sastre kommentátor a Cadena Ser rádióadónak nyilatkozva azt is pedzegette, hogy

Rubiales a férfi játékosokat bezzeg sosem próbálta még megcsókolni hasonló helyzetben.

A válogatott edzője, Jorge Vilda ugyancsak elítélte a történteket, de ehhez azért azt is hozzá kell tenni, hogy róla meg egy olyan videó került elő a napokban, ahol kényelmetlenül sokáig pihenteti a kezét a szakmai stáb női tagjának mellén. Tavaly ráadásul tizenöten mondták le a válogatottságot az edzői tevékenységére hivatkozva, és közülük csak hárman tértek vissza idén, és bár a szövetség mellette is végig kitartott, most pedig vb-győzelemig vezette a csapatát, nem lenne meglepő, ha távoznia kellene.

Emellett többek közt Iker Casillas, Andrés Iniesta, Xavi és a férfi válogatottat irányító Luis de la Fuente is kiállt Hermoso mellett, és a női foci-csapatok mellett több férfi csapat is így tett, a Sevilla például #SeAcabó (Itt a vége) feliratú mezben játszott szombaton. Miután Rubiales bejelentette, hogy nem mond le, a spanyol szövetség alelnöke megtette ezt, a női válogatott szakmai stábjából pedig Vilda kivételével mindenki távozott. Szombaton a FIFA is lépett, és átmenetileg felfüggesztette Rubialest, aki ellen szexuális zaklatás gyanúja miatt ügyészségi vizsgálat is indult.

A Sevilla játékosai #SeAcabó (Itt a vége) feliratú mezben a Sevilla és a Girona közötti meccsen, 2023. augusztus 26-án – Fotó: Cristina Quicler / AFP
A Sevilla játékosai #SeAcabó (Itt a vége) feliratú mezben a Sevilla és a Girona közötti meccsen, 2023. augusztus 26-án – Fotó: Cristina Quicler / AFP

A spanyol focielnök anyja ugyanakkor hétfőn bezárkózott egy, a szülővárosában, Motrilban található templomba, és éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon a fiát ért „embertelen bánásmód” ellen. Az Athletic cikke alapján vannak még a városban olyanok, akik úgy gondolják, hogy Rubialest ok nélkül hurcolják meg, mások szerint azonban többen vannak azok, akik szerint bűnhődnie kellene, dacára annak, hogy a családja befolyásosnak számít Motrilban, és sokan tartanak attól, hogy ha nyíltan felszólalnak ellene, akkor el fogják lehetetleníteni őket.

Ahogy a szövetség látja

Hermoso a pénteki közleményében arról is írt, hogy Rubiales távozásáig nem hajlandó a nemzeti csapatban játszani, az erről szóló nyilatkozatot pedig a 23 fős vb-győztes csapat összes tagja, valamint 58 korábbi játékos írta alá. A férfiaknál is van már bojkottáló, a kétszeres válogatott Borja Iglesia jelezte, hogy addig nem játszik, amíg nem lesz változás. A szövetség erre perrel fenyegette meg az aláírókat, Hermosót pedig ezen felül hazugsággal és rágalmazással vádolták meg, vagyis a hétvégén úgy tűnt, hogy kitartanak Rubiales mellett.

Azóta viszont nemcsak az ügyészségi vizsgálat miatt fájhat a focielnök feje, hanem azért is, mert a jelek szerint most már az RFEF is kihátrált mögüle. A szövetség regionális szövetségi vezetőinek hétfői gyűlése után az RFEF honlapján megjelent közleményben azt írták, Rubiales súlyos károkat okozott a spanyol futballnak a tettével, ezért felszólítják, hogy azonnali hatállyal mondjon le. A tizenkilenc regionális vezető emellett teljes átszervezést sürgetett, és hozzátették, hogy egyhangúlag támogatják a Rubiales felfüggesztésével átmeneti elnökké váló Pedro Rochát.

Rochát arra is kérték, hogy azonnal vonja vissza a szövetség, pontosabban a Rubiales szövetségesének számító Andreu Camps főtitkár FIFA-nak és UEFA-nak küldött kérelmét.

Mint hétfőn kiderült, Camps pénteken a spanyol szövetség felfüggesztését kérelmezte, arra hivatkozva, hogy a kormány az európai szövetség, az UEFA szabályait megsértve beavatkozott a működésébe azzal, hogy egy kormányszerv, a Nemzeti Sporttanács (CSD) panaszt nyújtott be Rubiales ellen a jog betűje szerint alá tartozó, de tőle függetlenül működő sportbíróságon (TAD). Ha az UEFA felfüggesztené a spanyol szövetséget, az többek közt azzal is járna, hogy a spanyol klubok nem játszhatnának az európai kupasorozatokban, tehát a BL-ben sem.

Ezt már tényleg nehéz lesz megúszni

Rubialesen a jelenlegi botránya mellett az sem segít, hogy tavaly óta fut egy elég komoly korrupciós ügye is. A spanyol El Confidencial által tavaly áprilisban közzétett, Supercopa Files nevű dokumentumok alapján 2019-ben állítólag az akkor még a Barcelonában játszó Gerard Piquével együtt, a La Liga menetrendjét is módosítva intézte el, hogy Szaúd-Arábiába vigyék a spanyol szuperkupa döntőjét. Rubiales nagybátyja ugyancsak tavaly azt is állította, hogy az unokaöccse rendszeresen költi magáncélokra a szövetség pénzét, és kémkedett a spanyol labdarúgó-szakszervezetet vezető David Aganzo után.

Luis Rubiales 2023. augusztus 25-i bejelentése az RFEF ülésén arról, hogy marad az elnöki poszton – Fotó: Reuters
Luis Rubiales 2023. augusztus 25-i bejelentése az RFEF ülésén arról, hogy marad az elnöki poszton – Fotó: Reuters

Pár napja a Confidencial számolt be arról a meglehetősen bizarr fordulatról is, hogy a szövetséget felhasználva médiumokat és újságírókat rendszeresen perelő Rubiales decemberben beperelte a Wikipediát, ahol a róla szóló szócikkekben taglalják az ellene felhozott korrupciós vádakat. Dacára annak, hogy eddig minden bíróság helyt adott a Confidencial állításainak, Rubiales azt szeretné elérni, hogy a Wikipedia távolítsa el az általa „teljesen hamisnak” titulált információkat. Az RFEF állítólag azt is kifogásolja, hogy bárki szerkesztheti a Wikipedia szócikkeit, ami kifejezetten érdekes álláspont, hiszen ez az egész oldal lényege.

Mindezek fényében egyértelmű, hogy Rubiales körül most már kezd elfogyni a levegő, a távozása pedig egyre valószínűbbnek tűnik, még ha ő maga nem akar is lemondani. A CSD elnöke hétfőn azt nyilatkozta, hogy a TAD egyelőre nem döntötte el, hogy indít-e fegyelmi eljárást – a bíróság a hétfői, rendkívüli ülésén további dokumentumokat kért a döntése meghozásához. Ha úgy dönt, hogy indít, akkor Rubiales 2 és 15 év közötti eltiltásra számíthat, a FIFA pedig állítólag már jelezte, hogy a legnagyobb kiszabható büntetés mellett fog lobbizni. A botrány miatt ráadásul veszélybe kerülhet a spanyolok pályázata is a 2030-as vb megrendezésére, azaz jelenleg minden jel arra utal, hogy Spanyolországban mindent meg fognak tenni Rubiales eltávolításáért.

Felhasznált cikkek

  • How an unwanted kiss sparked a scandal in Spanish soccer (CNN);
  • A hunger strike, church protests and the day the walls closed in on Luis Rubiales (The Athletic)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!