Nem vehetnek részt transznemű nők a női sakkversenyeken

2023. augusztus 18. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megtiltotta, hogy transznemű nők női sakkversenyeken vegyenek részt, egészen addig, amíg megfelelően meg nem tudja vizsgálni a kérdést – ez azonban akár két évig is eltarthat, írja a BBC.

A döntés miatt számos kritika érte a szövetséget. Több sportágat irányító testület dolgozik ugyanis a transznemű sportolókkal kapcsolatos szabályokon, de a sakkhoz nem kell olyan mértékű fizikai aktivitás, hogy a transzneműség ilyen mértékben számítson, mondják a kritikusok.

A FIDE a BBC-nek elmondta, hogy figyelemmel kíséri, mi történik a többi sportágban, és mérlegeli, hogy ezeket a szabályozásokat át tudja-e ültetni a sakkba. A szövetség hozzátette: a transzgender nők továbbra is versenyezhetnek a szóban forgó tornák nyílt részében.

Yosha Iglesias transzgender sakkmester szerint ez a szabályozás „felesleges károkhoz” vezet a transz játékosok és transz nők számára. „Ez a szörnyű helyzet depresszióhoz és öngyilkossági kísérletekhez fog vezetni” – mondta.

Jennifer Shahade nagymester és az Egyesült Államok kétszeres női bajnoka is bírálta a FIDE döntését, mondván, az „nevetséges és veszélyes”.

A FIDE azt is kijelentette, hogy a korábban női címeket nyert transz férfiak címeit is eltörlik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!