Pelétől búcsúzik Messi, Ronaldo, Mbappé és a sportvilág más fontos szereplői

2022. december 29. – 23:55

Másolás

Vágólapra másolva

A nyolcvankét évesen meghalt háromszoros világbajnok brazil futballista, Pelé halálhíre elborította az internetet. Sorra jelentetik meg búcsúüzeneteiket a sportág legjobbjai, az egyesületek és szervezetek, illetve a politikusok, ezekből az MTI készített válogatást. A Telex szintén hosszú cikkben emlékezett meg a 20. század legnagyobb játékosáról.

A Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) szerint Pelé nem csupán minden idők legnagyobb sportolója volt, de a győztes Brazíliát is ő testesítette meg leginkább. A szervezet felidézi az elhunyt futballista gyerekkorát és pályája legfontosabb eredményeit, majd úgy fogalmaz: „A Király adott nekünk egy új Brazíliát, mi pedig csak megköszönhetjük ezt az örökséget. Köszönjük, Pelé.”


Neymar, a Paris Saint-Germain és a brazil válogatott klasszisa üzenetében azt írja, hogy Pelé előtt a tízes csak egy mezszám és a futball csak egy sport volt, ő azonban mindent megváltoztatott. A futballt művészetté, szórakoztatássá tette, hangot adott a szegényeknek, a feketéknek, és mindenekelőtt láthatóvá tette Brazíliát. A labdarúgás és Brazília a Királynak köszönhetően emelkedhetett fel.


Thiago Silva, a brazil válogatott csapatkapitánya, a Chelsea légiósa röviden úgy búcsúzik a háromszoros világbajnok klasszistól: „Nyugodj békében, Király, Isten áldása az egész családodra.”

Lionel Messi, a Paris Saint-Germain világbajnoki arany- és ezüstérmes argentin támadója, hétszeres aranylabdás két képet is mellékelt posztjához, melyek fölé csak annyit írt, hogy „nyugodj békében, Pelé”.


Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain világbajnoki arany- és ezüstérmes francia csatára, a világ egyik legjobb aktív játékosa: „A futball királya itt hagyott minket, de az örökségét soha nem felejtjük. RIP, KIRÁLY...”

Cristiano Ronaldo, ötszörös aranylabdás portugál csatár úgy fogalmaz, hogy
„az örök Pelé királytól való egyszerű búcsú soha nem lesz elég arra, hogy kifejezze azt a fájdalmat, amit a futballvilág érez ebben a pillanatban. Inspiráció, hivatkozási alap volt milliók számára, tegnap, ma, mindig. A szimpátia, amit tanúsított irántam minden pillanatunkban, kölcsönös volt, még a távolból is. Soha nem lesz elfeledve, emléke örökre megmarad mindenben és mindannyiunkban, akik a futball szerelmesei vagyunk. Nyugodj békében, Pelé király.”

Roberto Rivellino, az 1970-as vb-győztes brazil válogatott tagja, Pelé csapattársa:
„A te helyed Isten oldalán van. Örök királyom. Nyugodjon békében.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!