Anglia három sprinttel kiütötte Szenegált a vb-ről

2022. december 4. – 22:53

Anglia három sprinttel kiütötte Szenegált a vb-ről
Fotó: Paul Ellis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három villámgyorsan végigvitt támadással verte Anglia Szenegált a katari futball-vb nyolcaddöntőjében, a 3-0-s győzelemmel összejött az angol–francia negyeddöntő.

Szenegál előtt adódott az első komolyabb helyzet, egy angol labdavesztés után Boulaye Dia lépett meg két védő között, a 16-oson belül jutott a labdával, de az utolsó pillanatban – az angol szurkolók céltáblájává váló – Harry Maguire bele tudott piszkálni, így nem kellett bravúr a kapus Jordan Pickfordtól.

A 22. perc legelején Ismaila Sarr egy lecsorgó lövés után közvetlen közelről lőhetett, de fölé vágta. Sarr a kísérlet után kezezést reklamált, és bár valóban John Stones kezéről került elé a labda a lövéshez, már alapból a védő combjáról felpattanó labda találta el a természetes testhelyzetben levő kezet, ezért gyors videózás után nem is ítéltek büntetőt.

Pickfordnak szűk tíz perccel később már nagy védést kellett bemutatnia, hogy az angolok tartsák a 0-0-t: Dia Stones mögül, takarásból lőtt, az angol kapus a kezével tudott csak belekapni a próbálkozásba.

Elég nagy kihagyás után aztán jött az első igazán épkézláb angol támadás: a saját tizenhatosuk előteréből hat passzal vitték el a labdát a szenegáli kapuig, a hatodik passz pedig egyben már gólpassz volt, Jude Bellingham beadása után a középen három védő között üresen érkező Jordan Hendersonnak már nagyon könnyű dolga volt. A támadásépítésben érdemes figyelni Phil Foden sarkazását is a felezővonalnál, az is kellett a gólhoz.

A gól lendületet hozott az angol játékba, ráéreztek, hogy van út a magas szenegáli letámadáson át, ez pedig két veszélyes támadást, majd egy második angol gólt eredményezett. Egy tankönyvi példának is beillő ellentámadás végén simán mattolták a szenegáli védelmet, Kalidou Koulibaly egyedül maradt a nagy sebességgel rohamozó Phil Fodennel és Harry Kane-nel szemben. A szenegáli védő kénytelen volt a labdás Fodenre mozdulni, így Kane nagyon üresen maradt, a háromszoros Premier League-gólkirály pedig nem szokott ekkora helyzetet kihagyni, most sem tette.

A szünet után lényegében folyamatosan a kapuja elé szorulva játszott Szenegál, érezni lehetett, hogy nem kell sokáig várni a harmadik angol gólra. Ez a nem sokáig 12 percet jelentett, Foden gólpasszából ezúttal Bukayo Saka pörgette át a labdát a kapus fölött. Az angol akció egy picit pontatlan átadásból indult, a balon elfutó Fodenhez kis szerencsével került a labda, miután szerelni próbálták Kane-t, innen pedig nem volt megállás.

A harmadik gól után érthető módon az angolok elkezdtek már kicsit spórolni a Franciaország elleni negyeddöntőre, az utolsó percekben Szenegál át is vette némileg az irányítást, de gól már nem született. A negyeddöntő programja ezzel erősen alakul, hiszen az angol–francia mellett a holland–argentin páros jött már össze.

Az első angol gólnál 15 másodperc alatt jutottak el a saját tizenhatosuktól a találatig, a másodiknál a tizenhatos előtt történt labdaszerzés után 11 másodperc telt el a gólig, a harmadiknál pedig 12 másodperc alatt rohantak végig háromnegyed pályán, három villámakció döntött tehát.

A nyolcaddöntőn hiányzott az angol keretből Raheem Sterling, aki az angol szövetség közlése szerint családi okokból hazautazott a vb-ről – az angol sajtó arról ír, a vb alatt kirabolták londoni otthonát, ahol rokonai is tartózkodtak a rablás idején. A házból komolyabb értékű ékszereket vittek el a rablók.

Anglia–Szenegál 3-0

  • gólszerző: Henderson 39., Kane 45+3., Saka 57.
  • sárga lap: Koulibaly 76.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!