A belgáknak a második számú mezüket is át kell alakítaniuk a FIFA szigora miatt

2022. november 21. – 17:30

A belgáknak a második számú mezüket is át kell alakítaniuk a FIFA szigora miatt
Eden Hazard a belgák pénteki, Egyiptom elleni barátságos meccsén a második számú mezben, még a „One Love” feliratú karszalaggal – Fotó: VIRGINIE LEFOUR / BELGA MAG / Belga via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Noha korábban több válogatott is jelezte, hogy a csapatkapitányok a FIFA által biztosított karszalagok helyett „One Love” feliratú karszalagban fognak játszani, hétfőn közös közleményben jelezték, hogy mégsem vállalják be ezt, miután a szervezet bekeményített, és közölte, hogy sárga lappal fogja szankcionálni a dolgot. A visszakozó csapatok között volt Belgium is, Peter Bossaert, a belga futballszövetség elnöke pedig hétfőn azt is jelezte, hogy a csapat vendégmezét is át kell alakítani, noha pénteken már barátságos meccset is játszottak ebben Egyiptom ellen – írja a Het Niewusblad.

Bossaert a lap beszámolója szerint megerősítette, hogy más kapitányokhoz hasonlóan Eden Hazard sem fog az LMBTQI-mozgalom mellett kiálló karszalagot hordani a csapat Kanada elleni nyitómeccsén, azt ugyanis nem vállalhatják be, hogy a játékos már a meccs kezdet előtt sárga lapot kapjon. A belga szövetség vezetője elmondta, mindent megtettek azért, hogy Hazard viselhesse a karszalagot, ami szerinte nem politikai állásfoglalás, hanem felhívás arra, hogy legyen mindenki befogadóbb, de hiába utazott el még Svájcba is, végül nem járt sikerrel.

Azt egyelőre nem tudják a belga szövetségnél, hogy mi lesz a következő lépés, még gondolkodniuk kell, hogy akarják-e tovább eszkalálni a konfliktust, pláne úgy, hogy a FIFA reakciója után már az egész világ ismeri az álláspontjukat. Bossaertnek viszont nemcsak emiatt fájhat a feje, hanem amiatt is, hogy a FIFA miatt a belgák második számú mezét is át kell alakítaniuk. Az Adidas közreműködésével tervezett, a belga Tomorrowland fesztivál által inspirált fehér mezen szivárványos grafikák láthatóak, a gallér belsején pedig a LOVE felirat is ott van.

„A LOVE szó nem maradhat rajta a mezen, ami szomorú, de a FIFA nem hagyott nekünk más választást. A szerelés többi darabja viszont változatlan marad”

– mondta Bossaert.

A döntés egyrészt azért furcsa, mert a csoportkörben Belgium mindhárom meccsén az első számú mezében lép pályára, másrészt pedig azért, mert a LOVE felirat nem is látszik, ha a mez rajta van a játékosokon. Ezen kívül csak néhány szivárványszínű grafika utal az együttműködésre, a rajongók által megvehető változattal ellentétben, amelynek hátulján a feliratok is szivárványszínűek, a LOVE pedig ezek alatt is ott virít, viszonylag nagy betűkkel. Emellett ráadásul a belgák második meze már élesben is bemutatkozott, pénteken ebben léptek pályára Egyiptom ellen egy 2-1-re elvesztett barátságos meccsen. Itt egyébként Hazard még a „One Love” feliratú karszalagot viselte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!