A belgáknak a második számú mezüket is át kell alakítaniuk a FIFA szigora miatt

2022. november 21. – 17:30

A belgáknak a második számú mezüket is át kell alakítaniuk a FIFA szigora miatt
Eden Hazard a belgák pénteki, Egyiptom elleni barátságos meccsén a második számú mezben, még a „One Love” feliratú karszalaggal – Fotó: VIRGINIE LEFOUR / BELGA MAG / Belga via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Noha korábban több válogatott is jelezte, hogy a csapatkapitányok a FIFA által biztosított karszalagok helyett „One Love” feliratú karszalagban fognak játszani, hétfőn közös közleményben jelezték, hogy mégsem vállalják be ezt, miután a szervezet bekeményített, és közölte, hogy sárga lappal fogja szankcionálni a dolgot. A visszakozó csapatok között volt Belgium is, Peter Bossaert, a belga futballszövetség elnöke pedig hétfőn azt is jelezte, hogy a csapat vendégmezét is át kell alakítani, noha pénteken már barátságos meccset is játszottak ebben Egyiptom ellen – írja a Het Niewusblad.

Bossaert a lap beszámolója szerint megerősítette, hogy más kapitányokhoz hasonlóan Eden Hazard sem fog az LMBTQI-mozgalom mellett kiálló karszalagot hordani a csapat Kanada elleni nyitómeccsén, azt ugyanis nem vállalhatják be, hogy a játékos már a meccs kezdet előtt sárga lapot kapjon. A belga szövetség vezetője elmondta, mindent megtettek azért, hogy Hazard viselhesse a karszalagot, ami szerinte nem politikai állásfoglalás, hanem felhívás arra, hogy legyen mindenki befogadóbb, de hiába utazott el még Svájcba is, végül nem járt sikerrel.

Azt egyelőre nem tudják a belga szövetségnél, hogy mi lesz a következő lépés, még gondolkodniuk kell, hogy akarják-e tovább eszkalálni a konfliktust, pláne úgy, hogy a FIFA reakciója után már az egész világ ismeri az álláspontjukat. Bossaertnek viszont nemcsak emiatt fájhat a feje, hanem amiatt is, hogy a FIFA miatt a belgák második számú mezét is át kell alakítaniuk. Az Adidas közreműködésével tervezett, a belga Tomorrowland fesztivál által inspirált fehér mezen szivárványos grafikák láthatóak, a gallér belsején pedig a LOVE felirat is ott van.

„A LOVE szó nem maradhat rajta a mezen, ami szomorú, de a FIFA nem hagyott nekünk más választást. A szerelés többi darabja viszont változatlan marad”

– mondta Bossaert.

A döntés egyrészt azért furcsa, mert a csoportkörben Belgium mindhárom meccsén az első számú mezében lép pályára, másrészt pedig azért, mert a LOVE felirat nem is látszik, ha a mez rajta van a játékosokon. Ezen kívül csak néhány szivárványszínű grafika utal az együttműködésre, a rajongók által megvehető változattal ellentétben, amelynek hátulján a feliratok is szivárványszínűek, a LOVE pedig ezek alatt is ott virít, viszonylag nagy betűkkel. Emellett ráadásul a belgák második meze már élesben is bemutatkozott, pénteken ebben léptek pályára Egyiptom ellen egy 2-1-re elvesztett barátságos meccsen. Itt egyébként Hazard még a „One Love” feliratú karszalagot viselte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!