Szivárványos karszalaggal lázadoznak a válogatottak a FIFA és Katar ellen a vb-n

2022. november 19. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es futball-vb katari rendezői már korábban jelezték, hogy nem tűrik meg a szurkolóknál a lelátón az LMBTQI-közösség mellett kiállást jelző szivárványos jelképeket, ebben pedig a FIFA is támogatja a rendezőket: a nemzetközi szövetség azt próbálja elérni, hogy a világbajnokságon részt vevő válogatottak csapatkapitányai ne szivárványos karszalagban játsszanak.

Ezt a FIFA előre kiadta, hogy a szűk egy hónapig tartó torna egyes szakaszaiban milyen figyelemfelhívó karszalagokat szolgáltatnak majd a csapatkapitányok számára:

  • a csoportkör első fordulójában a #FootballUnitesTheWorld,
  • a 2. fordulóban a #SaveThePlanet,
  • a 3. fordulóban a #ProtectChildren és #ShareTheMeal,
  • a nyolcaddöntőben a #EducationForAll és #FootballForSchools,
  • a negyeddöntőben a #NoDiscrimination,
  • az elődöntőkben a #BeActive és #BringTheMoves,
  • a bronzmeccsen és a döntőben pedig újra a #FootballUnitesTheWorld felirat lesz elérhető a kapitányoknak, az utolsó két játéknapon kiegészülve a Football Is Joy, Passion, Hope, Love and Peace feliratokkal.

A gyermekétkeztetés, a bolygó megmentése, a mozgás propagálása, oktatás fontossága, illetve a futball szerepe a világban viszont egyértelmű terelés attól, amit több válogatott is szeretne.

A korábbi jelzések után a FIFA szombati közleményét követően több válogatott újra megerősítette, hogy a nemzetközi szövetség által felajánlott lehetőségek helyett inkább a szivárványos „One Love” feliratú karszalagot viselik majd.

A One Love szivárványos karszalag az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane karján – Fotó: Nick Potts – Pa Images / Getty Images
A One Love szivárványos karszalag az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane karján – Fotó: Nick Potts – Pa Images / Getty Images

Így tett többek között a dán, a holland, a német, az angol és a walesi szövetség is, egyúttal mindegyik jelezte, hogy amennyiben a FIFA megbünteti őket ezért, természetesen várják a csekket és majd fizetnek.

A világbajnokság november 20-án, magyar idő szerint 17.00-kor a Katar–Ecuador mérkőzéssel indul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!