Román színekben a legjobb magyar sakkozó, országot vált Rapport Richárd

2022. szeptember 4. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Hivatalos! Richard Rapport Románia színeiben játszik mától kezdve! Üdv a csapatunkban” – ezzel a szöveggel jelentette be Twitteren a román sakkszövetség, hogy Rapport Richárd papíron országot vált.

A hír tavasz óta lógott a levegőben, itt írtuk meg az ügy hátterét. A lényege, hogy a játékos Bukarestben találkozott Sacha Dragic szerb származású román üzletemberrel, akinek megtetszett a vagány, bevállalós játékstílusa. Dragicé a Superbet nevű sportfogadási cég, a milliárdos és a sakkozó beszélgetett egymással, és felmerült a szponzoráció lehetősége.

Aztán Rapport a következő versenye után, Varsóban már konkrét ajánlatot kapott. A Lengyelországban is jelen lévő cégnek évi pár százezer eurós támogatás meg sem kottyan, a 26 éves Rapportnak viszont ez egy vissza nem térő lehetőség, hogy állandósítani tudja helyét a legjobbak között, ahová most jutott el először. Cserében viszont román színekben kellene asztalhoz ülnie, esetenként a válogatottban is játszani – írtuk akkor.

A magyar szövetséggel fagyos a kapcsolata, már korábban tudni lehetett, hogy a 2022-es olimpián sem ül asztalhoz Indiában.

Szabó László, a magyar szövetség (MSSZ) elnöke a szövetség Facebook-oldalán közölte, hogy szombat éjszaka, a román szövetséggel egy időben kapta egy e-mailt a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), miszerint „a szervezet tanácsa elutasította a Rapport Richárd zászlóváltásával kapcsolatos ellentmondásunkat, arra hivatkozva, hogy a román beadvány formálisan megfelelt a jelenlegi szabályoknak” – tudósít az MTI.

Szabó hozzátette: ezzel egyidejűleg egy eseti bizottság felállításáról is döntött a FIDE, amely a zászlóváltási szabályok megváltoztatására vonatkozó magyar indítványt fogja megvizsgálni.

„Jogilag hibásnak, sportszakmailag károsnak tartom az elutasítást, aminek rendkívül rossz üzenete van a világ fiatal sakkozói számára. Megvizsgáljuk, milyen jogi lehetőségeink vannak még, öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a FIDE összekapta magát, és kész áttekinteni a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabályát, amely szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar. Ez tarthatatlan, ezért azt javasoltuk, hogy legalább egy év állampolgárság kelljen ahhoz, hogy valaki egy másik ország sakkozója lehessen. Itt tartunk most, vizsgáljuk, hogyan tovább.” – fogalmazott Szabó László.

Az elnök szerint „Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad.”

Rapport a szerb feleségével Belgrádban él.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!