Totális Ferrari-KO Bakuban, Leclerc kiesése után Verstappen nyerte az Azeri Nagydíjat

2022. június 12. – 15:51

frissítve

Totális Ferrari-KO Bakuban, Leclerc kiesése után Verstappen nyerte az Azeri Nagydíjat
Max Verstappen nyerte az Azeri Nagydíjat – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sima kettős győzelmet aratott a Red Bull Azerbajdzsánban, Max Verstappen mögött Sergio Pérez lett a második. Szoros csatát ígért az Azeri Nagydíj, de ez a Ferrarik kiesése miatt elmaradt. Carlos Sainz fék-, Charles Leclerc motorhiba miatt állt félre. A monacói pilóta ráadásul az első helyről adta fel a futamot, akárcsak néhány hete a Spanyol Nagydíjon. A Ferrari nullázást George Russell használta ki, a fiatal brit versenyző újabb dobogós helyezést szállított a Mercedesnek.

Akárcsak tavaly, idén is a Ferrari pilótája, Charles Leclerc indulhatott az élről az 51 körös Azeri Nagydíjon. A monacói versenyző zsinórban negyedik pole pozícióját szerezte (összességében pedig a hatodikat az idei szezonban), azonban csupán kétszer tudta győzelemre váltani az első rajthelyet. Az utolsó négy versenyt a Red Bull nyerte, a Ferrari utoljára Ausztráliában, vagyis április közepén tudott futamot nyerni. Ezt a rossz szériát próbálta megtörni Leclerc, aki tavaly negyedik lett Azerbajdzsánban.

A Ferrari győzelme ellen szólt, hogy a bakui utcai pályán rengeteget számít az autók végsebessége, főleg a 2,2 kilométer hosszú célegyenes miatt. Ebből a szempontból a Red Bull várhatta kedvezőbb helyzetből a futamot, Verstappenék jelentősen gyorsabbak voltak az egyenesekben a Ferrarinál. Hasonló volt a helyzet Dzsiddában és Miamiban, mindkétszer Verstappen-győzelem született. Tavaly Sergio Pérez nyert Bakuban egy emlékezetes versenyen. Max Verstappen defekt miatt esett ki az első helyről, míg Lewis Hamilton egy banális hiba miatt csúszott ki az utolsó körben.

Ferrari-dráma, első rész

A rajtnál Pérez megelőzte Leclercet, és majdnem Verstappen is be tudott férkőzni a ferraris elé. A mexikói gyorsan el is lépett Leclerctől, az 5. körben már több mint 2 másodperc volt köztük. Leclercnek egyre inkább hátrafelé kellett figyelnie, Verstappen ugyanis DRS-távolságban követte.

Az Azeri Nagydíj rajtja – Fotó: Ozan Kose / AFP or licensors
Az Azeri Nagydíj rajtja – Fotó: Ozan Kose / AFP or licensors

A 9. körben fékhiba miatt kellett félre állnia a másik Ferrarival Carlos Sainznak. A bukótérben leparkolt autó miatt virtuális biztonsági autó lépett érvénybe, amit ki is használt a Ferrari, és kereket cseréltek Leclercnél, kemény keverékre váltott a monacói. A Red Bull nem tudta lemásolni a Ferrari húzását, mert még az előtt feloldották a virtuális biztonsági autós fázist, hogy Pérezék beértek volna a boxutcába. Ezzel taktikai előnybe került Leclerc a két Red Bullal szemben. A 14. körben Pérez-Verstappen-Leclerc volt a dobogósok sorrendje.

A 15. körben helycsere történt az élen: Verstappen előzte Pérezt a célegyenes végén. A mexikóit később arra utasította a csapat, hogy ne harcoljanak egymással.

Ferrari-dráma, második rész

A 17-19. körben a Red Bull is letudta az egyetlen tervezett boxkiállást, de Pérez és Verstappen kerékcseréje is nagyon lassúra sikerült, mindketten fontos másodperceket vesztettek. A kerékcserék után Leclerc vette át a vezetést, 12 másodpercre volt tőle Verstappen, és 15 másodpercre Pérez.

A 20. körben teljessé vált a Ferrari drámája: a célegyenesben elfüstölt Leclerc motorja, a monacóinak fel kellett adnia a versenyt. Egyik Ferrari sem ért célba tehát, nullázott Bakuban az olasz csapat.

Nem először esett ki az élről motorhiba miatt Leclerc, néhány hete ugyanez történt vele a Spanyol Nagydíjon. Leclerc kiesésével hatalmas lehetőséget kapott a Red Bull és Verstappen, hogy növelje előnyét a világbajnoki pontversenyben.

Verstappen győzelmét semmi nem veszélyeztette a hátralévő 30 körben, kényelmes előnnyel nyert csapatársa előtt. A leggyorsabb körért járó bónusz pontot Pérez szerezte meg. Idei ötödik győzelmével Verstappen 21 pontra növelte előnyét a pontversenyben: a hollandnak 150 pontja van, csapattársának 129. A Ferrarik kiesésével George Russell (Mercedes) jött fel a dobogót érő harmadik helyre. A fiatal brit versenyző idei harmadik dobogóját szerezte Azerbajdzsánban.

A 4. helyen végző Lewis Hamilton alig tudott kikecmeregni az autójából a futam leintése után. A futam alatt többször is hátfájdalomra panaszkodott a kocsi pattogása miatt, amit a delfinezés nevű jelenség okoz.

Az Azeri Nagydíj végeredménye, top 10:

A világbajnokság állása, pilóták:

  • Max Verstappen: 150 pont
  • Sergio Pérez: 129 pont
  • Charles Leclec: 116 pont

A világbajnokság állása, konstruktőrök:

  • Red Bull: 279 pont
  • Ferrari: 199 pont
  • Mercedes: 161 pont

A 2022-es F1-es világbajnokság egy hét múlva, Kanadában folytatódik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!