17 évesen coming outolt Jake Daniels, 1990 után ő a második nyíltan meleg brit férfi focista

2022. május 16. – 22:59

frissítve

17 évesen coming outolt Jake Daniels, 1990 után ő a második nyíltan meleg brit férfi focista
Jake Daniels – Fotó: Blackpool FC

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhétévesen coming outolt a Championshipben, az angol másodosztályú bajnokságban szerepelő Blackpool FC focistája, Jake Daniels. „Úgy érzem, most van itt az ideje, hogy megtegyem ezt. Készen állok arra, hogy elmondjam az embereknek a történetemet. Azt akarom, hogy az emberek megismerjék az igazi énemet” – mondta a Sky Sportsnak adott interjújában.

Jake Daniels a második nyíltan meleg brit férfi focista, az első Justin Fashanu volt 1990-ben.

Fashanu többnyire kisebb csapatokba játszott, karrierje során 365 meccsen 133 gólt szerzett. 1998-ban öngyilkosságot követett el, miután szexuális erőszakkal gyanúsították meg az Egyesült Államokban. Búcsúlevelében tagadta a vádakat.

Tavaly októberben az ausztrál Adelaide United focistája, Josh Cavallo jelentette be, hogy meleg. Mostanáig ő volt az egyetlen aktív férfi futballista a világon, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy miért coming outolnak olyan kevesen a profi sportban.

Jake Daniels arról is beszélt a Sky-nak, hogy 5-6 éves kora óta tudja, hogy meleg, de sokáig mindenki előtt titkolta. Másnap, miután elmondta az anyjának és a testvérének, négy gólt lőtt az egyik meccsen. Szerinte ez mutatja, mekkora megkönnyebbülést jelentett számára, hogy nem kellett tovább hazudoznia a családjának. Azt reméli, példát mutathat másoknak, és lesznek, akik az ő hatására coming outolnak. A 17 éves játékos idén írta alá élete első profi szerződését, és már a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott.

A profi (férfi) focisták közül eddig kevesen vállalták fel nyíltan homoszexualitásukat, jellemzően visszavonulásuk után tették meg ezt. Az Aston Villa, a Stuttgart, a Lazio és az Everton egykori német válogatott középpályása, Thomas Hitzlsperger azután coming outolt, hogy 2014-ben visszavonult a futballtól. A Leeds United korábbi játékosa, az amerikai Robbie Rogers szintén azután beszélt melegségéről, hogy 2013-ban bejelentette, abbahagyja a futballt. Néhány hónappal később aztán visszatért, és a Los Angels Galaxyval megnyerte az amerikai bajnokságot. Ezzel Rogers lett az első nyíltan meleg férfi sportoló az Egyesült Államokban, aki bajnoki címet nyert valamelyik csapatsportban.

2019-ben Cavallo honfitársa, a szintén ausztrál Andy Brennan coming outolt, ő volt az első profi focista Ausztráliában, aki még aktív játékosként vallott homoszexualitásáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!