Novemberre 10-15 százalékkal drágulhat a disznóhús Romániában

2024. október 12. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

A sertéspestis és az import magas aránya miatt a téli ünnepek előtt akár 10-15 százalékkal is megdrágulhat Romániában a disznóhús, jelentette ki az Antena 3 CNN televízióban Ioan Ladoşi, a Romániai Sertéstenyésztők Szövetségének (APCPR) elnöke.

Az ünnepek előtti időszakra amúgy is jellemző a hús árának emelkedése a növekvő kereslet miatt, erre azonban rátevődik az a probléma, hogy a hazai tenyészdék és gazdaságok a sertéspestissel küzdenek, egyre kevesebb sertést tenyésztenek, ezért a hazai kínálat nem fedi a keresletet, magyarázta Ladoşi, aki már 2023-ban is ugyanezekre a problémákra hívta fel a figyelmet.

Ladoşi szerint januárban, a kereslet csökkenésével hirtelen árcsökkenésre is lehet számítani.

Jelenleg a Romániában elfogyasztott disznóhús mindössze 20 százaléka hazai termék.

Az Eurostat áprilisi adatai szerint egyébként az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel azelőtt és a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!